Kolač s figami, malinami in drobtinastim posipom
Kolač s figami, malinami in drobtinastim posipom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla in še malo za model
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- ½ žličke vaniljeve arome
- 125 g moke
- 75 g mletih mandljev (najbolje sveže mletih)
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g navadnega jogurta
- 7 velikih fig
- 175 g malin
- 30 g mandljevih lističev
drobtinast posip
- 50 g moke
- 25 g hladnega masla
- 35 g svetlega sladkorja muskovado
- sladka smetana, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno modla za torte premera 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Za drobtinast posip s konicami prstov zmanemo moko in na kocke narezano maslo, da dobimo drobtinasto mešanico. Vmešamo sladkor.
Za kolač kremasto umešamo maslo in sladkor, da dobimo svetlo penasto maso. Postopoma dodajamo rahlo razžvrkljani jajci; vsakič, ko dodamo malo jajc, dobro stepemo. Vtepemo še vaniljevo aromo. Moko presejemo ter ji dodamo mlete mandlje in pecilni prašek. Žlico moke z dodatki narahlo vmešamo v testo, nato pa izmenjaje z jogurtom še preostalo.
Figam odščipnemo peclje. 4 fige prepolovimo, preostale pa narežemo na koščke. Koščke fig in tretjino malin vmešamo v testo in ga preložimo v model. Testo obložimo s figovimi polovicami in posujemo s polovico preostalih malin. Posujemo še z drobtinastim posipom in nato z mandljevimi lističi.
Pečemo 1 uro in 15 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo (po 1 uri preverimo). Kolač pustimo v modlu 15 minut, nato s paletnim nožem potegnemo ob obodu in obod previdno odpremo. Odstranimo dno modla in papir ter kolač zdrknemo na servirni krožnik. Ponudimo ga s smetano.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.