Sestavine

  • 1,2 dl smetane za stepanje
  • 50 g rjavega sladkorja
  • vaniljin strok
  • 2 lista želatine
  • 2 žlički kave instant
  • 250 g polnomastnega navadnega grškega jogurta
  • 1,5 dl pinjenca
  • 4 skodelice s prostornino 1,5 dl
  • kakav v prahu za posip

Priprava

1.

V manjšo kozico damo smetano in sladkor. Vaniljin strok vzdolžno razpolovimo, postrgamo semena in jih skupaj s strokom damo k smetani. Mešamo na nizkem ognju, da se sladkor raztopi. Nato mešanico segrejemo skoraj do vretja, odstranimo z ognja in pustimo 5 minut, da se smetana navzame vaniljine arome.

2.

Medtem 4 do 5 minut namakamo želatino v hladni vodi. Vzamemo jo iz vode, ožmemo in raztopimo v topli vaniljini smetani. Smetani primešamo še kavo in mešamo, da se raztopi tudi ta.

3.

Mešanico pustimo, da se ohlaja, vmes pa jo večkrat premešamo; pazimo, da se ne začne preveč strjevati, ker mora biti še tekoča.

4.

Iz kavne smetane odstranimo vaniljin strok. V dovolj veliki skledi zmešamo jogurt in pinjenec, nato zmes postopoma vmešamo v ohlajeno kavno zmes. Razdelimo v 4 skodelice in damo za 4 do 5 ur ali čez noč v hladilnik.

5.

Pred postrežbo vsako skodelico za nekaj sekund potopimo v vročo vodo tako, da voda sega pod rob skodelice. Skodelico obrnemo in strjenko zvrnemo na desertni krožnik. Postopek z vročo vodo ponovimo, če se desert noče ločiti od skodelice. Posujemo s kakavom v prahu in postrežemo.

13