Goveja pečenka s korenjem in preprosto omako
Goveja pečenka s korenjem in preprosto omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min + počivanje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlička moke
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1 kg uležanega govejega mesa od križa
- 1 čebula
- 500 g korenja
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 2,5 dl goveje jušne osnove
Priprava
Pečico segrejemo na 240 ° C. Moko zmešamo z gorčico v prahu, dodamo nekaj soli in popra in zmes vtremo po celotni površini govedine. Čebulo in korenje olupimo, čebulo narežemo na 8 krhljev, korenje pa po dolgem razpolovimo. Čebulo in korenje razporedimo v pekač, na vrh položimo govedino, pekač postavimo v pečico in pečemo 20 minut.
Temperaturo v pečici znižamo na 190 °C in pečemo še 30 minut, če želimo malo pečeno meso, 40 minut, če želimo srednje pečeno, in 1 uro za prepečeno meso.
Meso in korenje odstranimo iz pekača, preložimo na topel pladenj in pokrijemo z aluminijasto folijo, da ostane toplo. Meso pustimo počivati 30 minut, medtem pa pripravimo priloge po želji.
Za omako postavimo pekač s čebulo in vsemi sokovi na štedilnik, vmešamo moko, postrgamo vse, kar se je zapeklo na dno pekača, kuhamo pol minute, nato pa počasi prilivamo jušno osnovo, da se naredi lepa omaka, ki naj zabrbota. Po potrebi jo dodatno začinimo. Pečenko narežemo in jo postrežemo z omako, korenjem in poljubnimi prilogami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.