Enolončnica iz školjk in kozic
Enolončnica iz školjk in kozic
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2011
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 majhen rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 pora
- 2 stebli stebelne zelene
- 1,5 dl vina ali ribje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 4 sveži paradižniki, narezani na kocke
- 500 g očiščenih klapavic v lupini
- 200 g očiščenih kuhanih kozic
- šopek peteršilja
Priprava
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, česen olupimo in stremo. Čili razpolovimo, očistimo semena in ga drobno narežemo. Por in stebelno zeleno narežemo na rezine. Na oljčnem olju pražimo čebulo, česen in čili na srednji temperaturi okoli 10 minut. Ko se čebula zmehča, dodamo por in stebelno zeleno in pražimo še 5 minut. Zalijemo z vinom ali ribjo osnovo in dodamo paradižnik, znižamo temperaturo in kuhljamo 25 minut.
Dodamo klapavice (v lupinah) in kozice, ponev pokrijemo in kuhamo 4 minute ali tako dolgo, da se školjke odprejo (zaprte školjke zavržemo) in kozice segrejejo. Posujemo jih z grobo narezanim peteršiljem in začinimo. Postrežemo s česnovim kruhom ali z dušenim rižem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.