Sestavine

  • 300 g kosmulj
  • 20 kobulov bezgovih cvetov
  • nekaj trakov limonove lupine
  • 7 dl kakovostne vodke
  • 350 g rjavega sladkorja

Priprava

1.

Kosmulje razdelimo v dva litrska kozarca in jih čisto narahlo stremo z ročajem lesene kuhalnice. Bezgove cvetove osmukamo (stebla zavržemo) in jih dodamo v kozarca, dodamo še limonovo lupino in prelijemo z vodko. Bezgove cvetove potopimo v vodko, pokrijemo s krogom papirja za peko in kozarca tesno zapremo. Pustimo prepajati najmanj 48 ur ali do 1 teden.

2.

Fino cedilo obložimo s kuhinjskim papirjem in ga postavimo na veliko skledo. Vanjo precedimo vodko in zavržemo cvetove in kosmulje.

3.

Sladkor vsujemo v kozico, dodamo 3,5 dl vode in nežno segrevamo, da se sladkor stopi. Temperaturo povečamo, nežno zavremo in kuhamo, da nastane sirup in povre za polovico – približno 10 minut. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato ga 1 dl dodamo bezgovi vodki. Dobro zmešamo in pokusimo; če si želimo slajši liker, dodamo še malo sirupa.

4.

Bezgovo vodko odlijemo v stekleničke in shranimo v hladnem, suhem prostoru. Ohrani se več let, vendar okus po enem letu izzveni.

Nasvet

Bezgovo vodko ponudimo z limonado ali tonikom ali dodamo kakemu koktajlu.

2