Naj picopek 2025 na svetovno prvenstvo
piše: Zoran Triglav

V četrtek, 30. januarja, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekalo dvanajsto prvenstvo Naj picopek Slovenije.
Pomerilo se je 20 picopekov iz vseh koncev naše dežele, dva sta prišla tekmovat iz Hrvaške. Zlato je šlo na Obalo.
Sodniška ekipa je bila mednarodna, sestavljena iz poznavalcev in uglednih starost te obrti.

Jernej Berlot med ustvarjanjem
Slovenske barve so zastopali Jan Butolen (ItalianLab), Matjaž Einspieler (Da Mattia) in Dušan Veršec (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije), italijanske Salvatore Salviani (5 Stagioni), istrske Josip Vorić – Bepo (Aquarius, Buje), obče hrvaške pa Marin Vanjak (Pizza Premium Brands), predsednik sodnikov, ki s svojimi eksotičnimi metodami včasih kakšnemu picopeku nažene malo strahu v kosti.

Sodniki so imeli težko delo, saj so picopeki pokazali ogromno znanja. Na fotografiji Jure Krišto iz picerije Valerie.
V vrhu je šlo na tesno
Sodniki so imeli težko nalogo, saj so bili vsi tekmovalci zelo dobro pripravljeni. Njihove pice so bile dodelane, med njimi ni bilo niti ene slabe.
Na koncu so odločali detajli, saj je bilo v vrhu s seštevkom točk komisije zelo tesno.

Anej Godnič s svojo pico
Prvo mesto med picopeki si je z izvrstno uravnoteženima in okusnima izdelkoma prislužil Anej Godnič, mojster iz picerije Vesuvio v Luciji, ki se mu je uvrstitev na stopničke lani izmuznila za zrnce moke.
Z zmago se je uvrstil na svetovno prvenstvo v Italiji – Campionato Mondiale della Pizza – ki bo od 8. do 10. aprila potekalo v Parmi. Tam se bo v kar 12 kategorijah pomerilo več kot 700 picopekov z vsega sveta.
Srebro si je pripekel Jernej Berlot, izkušeni mojster ter inštruktor picopekov iz Mainardi teama, ki pobira nagrade tudi po svetovnih prvenstvih.

Jurij Kralj iz pivnice in picerije Reset
Tretji je bil obetavni mladi mojster Jurij Kralj iz brežiške pivnice in picerije Reset.
Prvi trije so prejeli bogate nagrade sponzorjev tekmovanja: Fala, Galbani, 5 Stagioni.
Četrto mesto je zasedel Alen Ardela iz picerije Fuoriseria, za nagrado si je prislužil profesionalni lopar iz trgovine Fiducia.
Peti je bil Jovančo Taneski iz picerije Boccaccio.

Četrtouvrščeni Alen Ardela iz picerije Fuoriseria je prejel profesionalni lopar, ki ga je prispevalo podjetje Fiducia.
Kakovost se je drastično izboljšala
Treba je poudariti, da na tokratnem prvenstvu ni nastopil nihče, ki bi izstopal s slabimi rezultati. To kaže na dejstvo, da se je znanje picopekov v zadnjih letih občutno izboljšalo.
“Danes so tekmovalci pokazali zelo veliko znanja, vsako leto je bolje,” je povzel Josip Vorić – Bepo, ki v Bujah v Istri, tik za mejo, vodi izjemno priljubljeno picerijo in konobo Aquarius.
Prav Bepo je tudi uredil vse potrebno in omogočil, da se bo zmagovalec pomeril na svetovnem prvenstvu v Italiji!

Jurij Kralj, Anej Godnič in Jernej Berlot so najboljši picopeki v državi.
Poleg sodobnih tehnologij in metod uporabljajo tudi vedno bolj kakovostne sestavine. S tem se je kakovost ponudbe v picerijah v zadnjih štirih letih drastično izboljšala.
Izboljšanje kakovosti ponudbe v picerijah pa je tudi glavno poslanstvo naše kampanje Špizza – Naj picerija Slovenije, ki jo podpisani vodim v spregi s Sekcijo picopekov Slovenije.

Zbrana druščina z najboljšimi petimi tekmovalci. Četrto mesto je zasedel Alen Ardela iz picerije Fuoriseria, peto pa Jovančo Taneski iz picerije Boccaccio.
Njenemu neumornemu predsedniku Alešu Rekarju sta vse štiri dni dogodka pomagala brat Damjan in nečak Brin Rekar, ki je zbrano druščino počastil s sladko “dubajsko” do buy pico.

Damjan, Brin in Aleš Rekar
Letos sicer poteka že četrta sezona kampanje Špizza – Naj picerija Slovenije, prvič pod okriljem portala Dober tek.
Celoten posnetek prvenstva si lahko ogledate tukaj:
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.