Sol ni samo začimba
piše: Tadeja Jelen
13V: Slišala sem, da je sol v kuhinji lahko tudi v vlogi čistila, podobno kot limona. Ali je to res?
O: Popolnoma prav imate! Tako kot limona in še cel kup živil, ki jih imamo po navadi samo za hrano, lahko sol opravlja veliko drugih koristnih nalog. Če se nam v ponvi zažge hrana, jo pred pomivanjem potresimo s soljo, posodo navlažimo in pustimo nekaj časa, da sol privzdigne zapečeno hrano. Tudi »zažgano« emajlirano posodo očistimo tako, da jo čez noč namočimo v slani vodi. Sol potresemo tudi po svežem politem madežu (na primer od mleka) na štedilniku ali v pečici, ki se nam hoče smoditi, za odstranitev neprijetnega vonja pa lahko dodamo tudi kakšno dišečo začimbo, na primer cimet. Za čiščenje hladilnika v štiri litre tople vode zamešamo pest soli in z mešanico pomijemo hladilnik. S soljo očistimo madeže od čaja in kave s steklenine ali iz lončkov tako, da na gobico natresemo sol in madež zdrgnemo. Če v ponev natresemo nekaj ščepcev soli, preden v njej ocvremo klobaso ali slanino, ki povzroča brizganje masti, lahko to nadlogo preprečimo. S pestjo soli zadušimo ogenj, ki se nam lahko vname v ponvi pri segrevanju maščobe. Sveže trdo kuhano jajce laže olupimo, če dodamo v vodo žličko soli, preden vanjo položimo jajce. S soljo tudi preverjamo, ali so jajca sveža: v 2 dl vode damo 2 žlički soli in v raztopino potopimo jajce; če potone, je sveže, sicer pa staro. Če v prtiček, ki smo ga prej namočili v slani vodi, zavijemo sir, ta ne bo splesnel. Tudi uvelim jabolkom daje sol svežino; namočimo jih v slani vodi in spet bodo dobila gladko lupino. Tudi mleko in smetana v tetrapaku bosta dlje časa ostala sveža, če jima bomo dodali ščepec soli. Stepena smetana se bo laže strdila, jajca pa je mogoče laže stepsti, če so prej posoljena. Skrivnosti kuharskih mojstrov, čeprav amaterjev, ni nikoli dovolj!
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.