Ali je treba šparglje olupiti
piše: uredništvo
11
V: Ali moram beluše, če so sveži in niso še nič oleseneli, olupiti?
O: Beluše s posebnim nožem za lupljenje belušev ali z nožem za lupljenje zelenjave po celi površini tanko olupimo, in sicer od vršička proti dnu poganjka, da odstranimo olesenelo povrhnjico. Pri zelenih špargljih lupimo le spodnjo tretjino poganjka. Prav tako odrežemo tudi olesenele spodnje dele poganjkov (1 do 2 cm). Skupaj z olupki jih lahko uporabimo za kuhanje juhe ali jušne osnove. Vse skupaj kuhamo približno 15 minut, nato tekočino precedimo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.