Adijo, prepolni koši
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, september 2022
Posvetimo se košu z embalažo. S spremljanjem njegove vsebine in predvsem količine odpadkov v njem nas bo večina ugotovila, da je prostora za izboljšave ter zmanjšanje negativnega vpliva na okolje še veliko. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov.
1. Zdrava pamet
Seveda vemo, da plastika za enkratno uporabo obremenjuje okolje in da bi se ji morali izogibati v najširšem loku, pa vendar so je naši koši še vedno polni. Kopica vrečk, ovitki, pladnji, mrežice, posodice in folija, v katere pakirajo sadje in zelenjavo … Prav vsem se da izogniti, kadar nakupujemo in izbiramo zbrano ter preudarno.
2. Oster NE plastenkam
Plastenke so tretji najpogostejši odpadek v oceanih, sledijo pa jim plastični zamaški. Uporaba obojega je povsem nepotrebna, zlasti v okolju, v katerem smo lahko upravičeno ponosni na kakovost pitne vode. Omislimo si raje steklenico za večkratno uporabo, zatem pa še ustrezno potovalno skodelico in posodo za malico ali kakšno retro menažko – nekaj idej za odlične (pa tudi cenejše in bolj zdrave) malice v službi poiščite na naslednjih straneh.
3. Vsaka malenkost šteje
Preudarnost naj bo vodilo tudi pri ločevanju odpadkov. Če se le da, ločimo plastično okence s kartonaste embalaže, pozorno poglejmo, ali so uporabljene čajne vrečke primerne za kompostiranje, preverimo, da škatle za pico ne odvržemo med papir, če je umazana … Z majhnimi koraki poskrbimo za primerno odlaganje odpadkov in olajšamo njihovo nadaljnjo predelavo zbirnim centrom.
V številnih mestih in vaseh že leta uspešno delujejo mlekomati ter avtomati z jogurti, pakiranimi v stekleno embalažo, ki se jo da vrniti ali uporabiti znova. Za vračilo steklene embalaže se da dogovoriti tudi z lokalnimi kmeti. Izkoristimo to možnost in se izognimo množici tetrapakov, plastenk in lončkov, ki polnijo naše koše.
4. Mlečni izdelki v stekleni embalaži
5. Rinfuze in zmanjškarske trgovine
Skrbi za okolje pozornost posvečajo tudi večje trgovine. Marsikje ponujajo možnost nakupa na rinfuzo, kjer lahko stročnice, semena, oreške, žitarice, testenine, riž in kavo natehtamo v lastno embalažo. Tudi nekatere delikatese že ponujajo možnost, da nam jedi zapakirajo v posodo, ki smo jo prinesli s seboj. Vse več je tudi izdelkov, pakiranih v ustreznejšo embalažo (denimo toaletni papir v kartonasti škatli), in polnilnih postaj za detergente in mila. Kar nekaj je tudi zmanjškarskih trgovin, zavezanih življenju s kar najmanj odpadki (zero-waste), v katerih nam bodo zavzete ekipe rade svetovale pri uvedbi novih pristopov.
6. Hvala, ne potrebujem vrečke
Ste si priskrbeli vrečke za večkratno uporabo, pa se v trgovino še vedno prepogosto odpravite brez njih? Shranite jih v vsako torbo, žep, avtomobilski predal … Še pred tem pa vanje pospravite mrežaste vrečke, v katere boste natehtali sadje in zelenjavo. Mi smo svoje izdelali kar iz starih zaves.
7. Obisk bližnje tržnice, kmetije, ribarnice, mesnice
Z lokalnimi ponudniki lahko hitro zgradimo dober odnos, ki temelji na zaupanju, hkrati pa se lahko z njimi hitreje dogovorimo, da nam sestavine raje zapakirajo v papir ali vrečke in posode, ki smo jih prinesli s seboj.
:::
Naslovna fotografija: Pawel Czerwinski / Unsplash
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.