Potica brez stresa

Knjiga ponuja izbor receptov za tradicionalne sladke in slane potice, ki jih najpogosteje pripravljamo v slovenskih domovih. Avtorica želi s knjigo razbliniti mite o zapleteni pripravi in približati peko na sproščen način.

 

  • več kot 30 receptov za pripravo sladkih, slanih, veganskih in mini potic
  • več kot 100 fotografij potic in postopkov priprave
  • nasveti, triki in ideje za nadgradnje, različne tehnike priprave nadevov in zvijanja potice
  • vse o potici: zgodovinski razvoj od izvora do zajamčene tradicionalne posebnosti

Trda vezava, 144 strani

(na voljo tudi v angleškem jeziku – izbiro ob naročilu označite v opombah)

Redna cena: 34,90 €

NAKUP

O KNJIGi:

Sreče ne moreš kupiti, lahko pa kupiš potico. In to je pravzaprav isto.

Knjiga vas bo navdušila ne glede na to, ali se s peko potice šele spoznavate ali pa iščete nove izzive. Navdih boste našli v sladkih in slanih nadevih ter v klasičnih tradicionalnih receptih in sodobno nadgrajenih različicah, ki so bližje kulinaričnim trendom današnjega časa, skratka, v poticah za vse priložnosti.

Iz uvoda

Moj prvi spomin na potico ...

… seže v predšolski čas, ko sem bila v varstvu pri stari mami. Trikrat ali štirikrat je spekla potico: za veliko noč in božič, pa za svoj god in morda še za kakšno družinsko praznovanje.  Zelo rada sem bila zraven, saj se je peke lotila skoraj ceremonialno.

 ... S profesionalno peko potic se ukvarjam 10 let in iz izkušenj sem prišla do ugotovitve, da je pravzaprav najbolje, če pri pripravi potice čim manj kompliciraš. Seveda je dobro upoštevati osnovna priporočila, ampak marsikateri mit o zahtevnosti priprave nas po krivici odvrača od peke.

Več ko pečem potico, bolj me navdušuje in vedno znova mi predstavlja vir navdiha. Tradicionalni recepti so odlični temelji za nadgradnjo, saj z uporabo različnih, morda za potico neobičajnih sestavin dobimo čudovite, nove simfonije okusov. Treba je le sprostiti domišljijo in preizkusiti čisto svoje, inovativne kombinacije.

 

S to knjigo bi rada prenesla na vas svoje navdušenje nad potico, z vami delila svoje izkušnje, pa tudi razblinila kakšen mit. Predvsem bi rada približala peko potice tistim, ki se z njo šele spoznavate in ki do nje gojite strahospoštovanje. Videli boste, da potica ni noben bavbav in da jo lahko spečete brez stresa.

 

Janja Štrumbelj

Kuharski nasvet

Če nameravate potico hraniti več dni, je najbolje, da jo v prozorno folijo zavijete, ko je še malce mlačna. Tako zavito lahko tudi zamrznete. Odtalite jo pri sobni temperaturi. Preden jo postrežete, odstranite prozorno folijo in jo zavijte v alufolijo, nato pa v pečici malo pogrejte. Dišala in teknila bo kot sveže pečena.