Iz uvoda
Moj prvi spomin na potico ...
… seže v predšolski čas, ko sem bila v varstvu pri stari mami. Trikrat ali štirikrat je spekla potico: za veliko noč in božič, pa za svoj god in morda še za kakšno družinsko praznovanje. Zelo rada sem bila zraven, saj se je peke lotila skoraj ceremonialno.
... S profesionalno peko potic se ukvarjam 10 let in iz izkušenj sem prišla do ugotovitve, da je pravzaprav najbolje, če pri pripravi potice čim manj kompliciraš. Seveda je dobro upoštevati osnovna priporočila, ampak marsikateri mit o zahtevnosti priprave nas po krivici odvrača od peke.
Več ko pečem potico, bolj me navdušuje in vedno znova mi predstavlja vir navdiha. Tradicionalni recepti so odlični temelji za nadgradnjo, saj z uporabo različnih, morda za potico neobičajnih sestavin dobimo čudovite, nove simfonije okusov. Treba je le sprostiti domišljijo in preizkusiti čisto svoje, inovativne kombinacije.
S to knjigo bi rada prenesla na vas svoje navdušenje nad potico, z vami delila svoje izkušnje, pa tudi razblinila kakšen mit. Predvsem bi rada približala peko potice tistim, ki se z njo šele spoznavate in ki do nje gojite strahospoštovanje. Videli boste, da potica ni noben bavbav in da jo lahko spečete brez stresa.
Janja Štrumbelj