Dober tek 9 2024

  • Okusni izzivi
  • Vse o musaki
  • Malica v službi
  • Družinske večerje
  • Veganske alternative
NAROČI SE
Pečena zelenjava s kvinojo
Začinjen hruškov žele
Skuše na žaru s paradižnikovim prelivom
Toskanska juha ribollita
Kolač iz rikote z ringloji in limono
Nabodala s pikantno svinjino in ananasom
veganska musaka
Paradižnikova solata z nektarino, mocarelo in baziliko
musaka

Tema meseca:

Tradicija neke jedi

piše: Barbara Slivnik

Otoki, posuti z belimi hiškami, ki jih obdaja smaragdno morje, ostaline zibelke zahodne civilizacije, divji sirtaki, na mizah pa prvovrstna feta, oljčno olje, caciki, suvlaki in obilje odličnega vina ter žganic. Takšna je Grčija za začetnike. A (kulinarični) raziskovalci se v iskanju pristnih zgodb radi podamo dlje, tokrat med številne plasti in odtenke musake.

Naučimo se:

Cimetove rolice

Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Da bomo spekli res najboljše in popolne, lahko ta mesec pridno vadimo pripravo in peko. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Moral sem se naučiti, da ljudje ne pričakujejo vsak dan neke izjemne kulinarične izkušnje, kompleksnih okusov in dodelanih jedi. Nekateri tega niti ne marajo, povsem zadovoljni so z manj začinjeno hrano ali običajnimi testeninami s paradižnikovo omako, tu in tam pa potem izberejo steak iz zelja z omako iz gorgonzole in grenivke.

Simon Pirš

organizator vegansko-vegetarijanske menze

Druge vsebine

Diši po žaru

Tople septembrske popoldneve je treba čim bolj izkoristiti. Odlična zamisel je kosilo z žara, ki ga zakurimo na vrtu in se pri tem še pozabavamo v družbi družine in prijateljev.

Med poletjem in jesenjo

Mmm, kako slastni so dnevi, ko se poletje preveša v jesen.

Uvodnik

Več poti

piše: Urška Petelin

Ko s prijatelji preštevamo poletne utrinke in delimo na novo odkrite počitniške bisere, se zdi, da se letos pogovor večkrat ustavi pri cenah hrane. Povzetek z nekega otoka, ki bi lahko ležal kjer koli med Istro in Dalmacijo: ocvrti kalamari za 24 evrov, čevapčiči za 15 evrov, paradižnikova solata za 8 evrov, pomfrit za 5 evrov, kava z mlekom za 4 evre v zelo povprečni ‘restavraciji’ brez duše, vendar z lepim razgledom na čudovito morje. In kadar cene med počitnicami tako poskočijo, je to le še en razlog več za kuhanje z razgledom pred šotorom ali v apartmaju. A kaj, ko cene skačejo tudi v trgovinah, še posebno zasoljene so v kampih in na otokih. Po besedah domačinov se julija dvignejo za 30 odstotkov, nato pa septembra spet padejo. Rezultati raziskave evropskega statističnega urada Eurostat so pokazali, da je hrana na Hrvaškem za 22 odstotkov dražja od evropskega povprečja, vendar so meso, sadje in zelenjava cenejši od povprečja EU. Raziskava očitno ni bila izvedena med poletnimi počitnicami.

Razprave o vse višjih cenah živil so stalnica tudi doma. Deležniki v prehranski verigi si v iskanju krivca podajajo žogico, potrošniki pa lahko njihovo igro le nemo spremljamo in iščemo načine, kako za svoj denar dobiti čim več in, še pomembneje, čim bolj kakovostno.

Ena od poti vodi mimo trgovskih centrov neposredno k slovenskemu kmetu. Druga vodi v kuhinjo, v kateri lahko iz osnovnih sestavin pripravimo svoj kruh, testenine, skuto, vložnine, prigrizke. Tretja vodi h košem za smeti, ki ostanejo ob skrbnem načrtovanju obrokov in premišljenem kuhanju skoraj prazni. Vse te poti (in gotovo je še kakšna) se prepletajo in terjajo več časa, vendar nam omogočajo ugodnejše razmerje med kakovostjo, gospodinjsko ekonomiko in zdravjem. Trgovinam se seveda ne bomo odrekli, tudi restavracijam vsekakor ne, vendar bomo izbrali tiste, ki nam zagotovijo dobro hrano, iskren odnos in lepo doživetje.

Če radi kuhamo, poznamo tehnike in sledimo sezonskosti sestavin, imamo v rokah odlično orodje, da preprosta živila vsak dan nadgradimo v čudovite jedi. Tudi dobri recepti so pot k temu, kako iz živila dobiti čim več. Dober tek.

Kuharski nasvet

Kolač iz rikote z ringloji in limono

Odlično pito lahko pripravimo tudi s slivami ali drugim poznopoletnim sadjem, za testo pa namesto kremaste rikote lahko uporabimo polnomastno skuto, ki ji z električnim mešalnikom primešamo nekaj žlic kisle smetane, da nastane popolnoma gladka mešanica.

Kazalo vsebine

TRADICIJA NEKE JEDI

  • Preprosta musaka
  • Grška musaka
  • Veganska musaka

SEPTEMBER V KUHINJI

  • Grozdne rezine z lešniki
  • Vroči kavni narastki
  • Morska enolončnica s papriko
  • Paradižnikova solata z nektarino, mocarelo in baziliko
  • Pečena zelenjava s kvinojo
  • Goveja pečenka z zelišči in gobji kečap

MALICA V SLUŽBI

  • Sendvič s peso, feto, humusom in hrustljavimi semeni
  • Sendvič s pikantnim piščancem, ocvrto čebulo in tamarindno majonezo
  • Sendvič po azijsko s kozicami in majonezo
  • Sendvič z mesnimi kroglicami
  • Oster tajski preliv
  • Smetanov in majonezni preliv
  • Gorčični preliv z medom
  • Italijanski paradižnikov preliv

DIŠI PO ŽARU

  • Piščanec po barbadoško
  • Nabodala s pikantno svinjino in ananasom
  • Skuše na žaru s paradižnikovim prelivom
  • Steak na žaru z domačo začimbno mešanico

SEZONSKO

  • Obloženi kruhki z burato, pršutom in figami
  • Figov čatni
  • Toskanska juha ribollita
  • Kolač iz rikote z ringloji in limono

KLASIKA DRUGAČE

  • Jogurt, sadje in granola v kozarčku
  • Začinjen hruškov žele (pâte de fruits)
  • Pita z jabolčnimi vrtnicami

NAUČIMO SE

  • Cimetove rolice

V KUHINJI Z OTROKI

  • Pašta s pestom in dodatki
  • Pečen krompir, hrustljava solata s tunino in priloge
  • Piščančji zvitki s sladko čilijevo omako in prilogami

PLITVI ŽEPI

  • Juha iz rdeče leče s čičerko in čilijem

VEGAN ZA VSAJ EN DAN

  • Veganski parmezan
  • Vegansko maslo
  • Veganska slanina

NA KRATKO: 20 hitrih kuharskih trikov

POGLED V KOZAREC: Kako bomo danes pripravili kavo?

ŠOLA OKUSOV: Kača za lažni file po 22 evrov

POČITNIŠKA RAZGLEDNICA: Poletni utrinki

PIKA NA I: Simon Pirš