Dober tek 7/8 2024

  • Poletje
  • Iz morja v lonec
  • Piknik na vrtu
  • Pisana zelenjava
  • Domači sladoled
NAROČI SE

Tema meseca:

Sladoledno poletje

piše: Barbara Slivnik

Se tudi vi spominjate babic, ki so tiste kultne tribarvne sladolede kar s kartonom vred narezale na rezine za vnuke? Pa hudomušnega sladoledarja, ki je ob morski promenadi žongliral s kepicami in iz rok izmikal kornete? Kaj pa otroške tekme, kdo bo prej iz sladoleda v skledici naredil zdrizasto juhico – izziv, ob katerem so odrasli vedno znova zavijali z očmi? Morda poti do nagradnega sladoleda ob koncu šolskega leta in očeta, ki je 'rešil' naš sladoled (cedeč se do komolcev) z velikim lizom ali dvema? Najslajši spomini nas vežejo na poletne sladoledne užitke. Zakaj si ne bi letos pričarali še kakšnega novega?

Naučimo se:

Ocvrti bučkini cvetovi

Bučka ima ženske in moške cvetove. Iz prvih zrastejo bučke, iz drugih pa ne. Za ta recept potrebujemo ženske cvetove, ki se še držijo majhnih bučk, zato jih naberemo, ko jih je veliko in ne želimo, da vse zrastejo – tako v sicer obilni letini naredimo kratek predah. Če želimo imeti čim več bučk, pa nadevamo moške cvetove, ki imajo tanko steblo.

»Brisket je paradna disciplina, podobno kot smuk pri smučanju.«

Simon Ceglar

mojster priprave raznovrstnih dobrot z žara

Druge vsebine

Poletna zelenjava – sveža, slastna in polna okusa – je kot nalašč za številne preproste jedi.

Lahke sveže sladice se priležejo zlasti poleti. Če jih popestrimo s sladkim sadjem ali kakšnim presenetljivim dodatkom, pa nam prijajo še bolj.

Uvodnik

Dnevni ulov

piše: Urška Petelin

Končno smo jih dočakali! Zaspana jutra, žgoče vroči dopoldnevi, skoki v morje, dolgi poletni večeri … in sproščeno kuhanje. Na knjižno polico našega uredništva je pred nekaj meseci povsem po naključju prišla kuharska knjiga o sproščenem kuhanju na barki, zaradi katere smo še težje dočakali poletne počitnice. Ko smo namreč maja turistični skupnosti Zadar pomagali pri kulinarični predstavitvi zadrske regije v Ljubljani, je kot promotor tamkajšnje kulinarične ponudbe v Ljubljano prišel tudi mojstrski ribič in ljubiteljski kuhar z Ugljana Livio Perin. Na dogodek je povabil prijatelja Gregorja Podržaja iz Grosuplja, s katerim sta lani napisala zanimivo kuharsko knjigo Iz morja v lonec (in letos v Grosuplju priredila pravo ribiško fešto). V uredništvu je romala iz rok v roke in strinjali smo se, da bi tako knjigo moral imeti vsak, ki rad kuha dobro in preprosto morsko hrano. Zato smo jo uvrstili tudi v našo spletno knjigarno, zgodbo o njenem nastanku pa opisali v reviji, ki jo pravkar držite v rokah. Za pokušino smo dodali pet receptov – izbor je bil zanimiv: vsak med nami je imel svoje favorite med recepti in nikakor nismo bili sklepčni, kar je redkost in jasen znak, da je knjiga uporabna. Posebna (in zelo primerna za počitniško kuharijo) je zato, ker so vsi recepti v njej prilagojeni enemu gorilniku in minimalnemu pomivanju posode.

Recepti so napisani sproščeno in pospremljeni s fotografi jami Gregorja in Livia na ribiški barki, ki do ušes nasmejana sredi morja kažeta svoj dnevni ulov: škarpeno, ugorja, tuna, polno vedro sardel …

Dnevni ulov je kuharsko vodilo vseh, ki dopustujemo v manj obljudenih krajih. Včasih je to dnevni ulov domačega ribiča, včasih se dnevni ulov zgodi v trgovini, v kateri le redko napolnijo police, včasih pa je dnevni ulov del sprehoda, na katerem naberemo divja zelišča, utrgamo kakšno limono ali fi go in namesto energijske ploščice za moč grizljamo suhe rožiče. Dnevni ulov je vedno prepuščen sreči in spretnosti. Kdor spremlja oddajo Masterchef, bi temu rekel jadranski mistery box.

Veseli bomo, če bo revija, ki jo držite v rokah, šla z vami na dopust in vam pomagala pri zamislih za jedi z vašim dnevnim ulovom. Veseli bomo, če bo ob koncu poletja po dolgem in počez prelistana in bo na njej kakšen madež kot dokaz, da vam je določen recept še posebno pri srcu. Ustvarili smo jo z mislijo na brezskrbno vroče poletje, ki ga bomo tudi letos zajemali s polno žlico. Ker drugače sploh ne znamo.

Kuharski nasvet

Kam z ostanki krompirjeve solate?

Ostanke krompirjeve solate s sriračo in limeto uporabimo za pečen krompir – ker je oblit z majonezo in oljem, postane še posebno hrustljav. Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo), krompir razprostremo po velikem plitvem pekaču in ga pečemo 30 minut, da se zlato in hrustljavo zapeče. Medtem ga občasno pomešamo.

Kazalo vsebine

SLADOLEDNO POLETJE

  • Bananin veganski sladoled
  • Najboljši čokoladni sladoled
  • Sladoled z belo čokolado v kornetih, pomočenih v čokolado
  • Kremast avokadov sladoled na palčki
  • Malinova granita z balzamičnim karamelom
  • Mini sladoledne tortice
  • Kavno poletje
  • Češnjev sladoledni napitek iz kole z burbonom
  • Vaniljev sladoledni napitek z rumom in ingverjevim pivom
  • Jagodni sladoledni napitek z džinom in penečim vinom

POLETJE V KUHINJI

  • Mafini s svežim sadjem
  • Hladna česnova juha z mandlji (ajo blanco)
  • Piščančja enolončnica z belim fižolom
  • Nadevani jajčevci z jogurtovim prelivom in paradižnikova solata z okisano čebulo
  • Kremaste testenine s klobaso in hariso
  • Telečji zrezki s pršutom in žajbljem

PIKNIK NA VRTU

  • Lepljiva rebrca na žaru, ki kar padejo s kosti
  • Krompirjeva solata s sriračo in limeto
  • Zeljna solata z ožgano koruzo

SEZONSKO

  • Pečeni češnjevi paradižniki
  • Pečen začinjen korenček in labneh
  • Bučkin karpačo
  • Nadevani bučkini cvetovi

VEGAN ZA VSAJ EN DAN

  • Veganska paelja s sušenim paradižnikom in oljkami

KLASIKA DRUGAČE

  • Rezine cheesecake z jagodičjem
  • Karamelna krema (crème caramel) s figovimi listi in pečenimi figami
  • Pečene nektarine z maskarponejem, pistacijami in medom

NAUČIMO SE

  • Sladka plaža s piškotnimi drobtinami in kremo iz kremnega sira

V KUHINJI Z OTROKI

  • Klasičen banana split

PLITVI ŽEPI

  • Vonj po morju

IZ MORJA V LONEC

  • Marinirane sardele
  • Prilepki (latvice) s peteršiljevim pestom
  • Morski list v malvaziji
  • Rižota s polžki in morskim koprcem
  • Šišmarjeva gregada

POGLED V KOZAREC

  • Sadna piva za poletje, polno svežine

ŠOLA OKUSOV

  • Ne le fish & chips

KULINARIČNE NOVICE

  • Novi Michelin
  • Zakuhano

PIKA NA I

  • Simon Ceglar