Dober tek 4 2023

  • Sestavljanka okusov
  • Velikonočne in povelikonočne zamisli
  • Žar: veganski in balkanski
  • Čokoladni eklerji po korakih
  • Vse o soparjenju
  • Vroči trend: čaj boba
NAROČI SE

Tema meseca:

V PARU S PARO

piše: Barbara Slivnik

Ravno soparjenje je eden osnovnih postopkov priprave hrane, ki nas je prepričal s svojo preprostostjo in koristnostjo. Če ob tem pomislite na medle kašice, s katerimi poskušamo dojenčke navdušiti nad gosto hrano, ali zelenjavno žalost bolnišničnega videza, je čas, da z nami ponovite osnove, spoznate sodobnejše nadgradnje in znova vzljubite to klasično metodo.

Čokoladni eklerji

Znamenita francoska sladica ima zanimivo ime – v prevodu éclair namreč pomeni 'blisk'. Žal eklerji niso bliskovito pripravljeni, jih pa s svetlobno hitrostjo zmanjka.

Posvečamo se spodbujanju, ohranjanju in povzdigovanju tako imenovane umetnosti mize ter izkazujemo podporo ustvarjalcem, chefom in kuharskim arhitektom ter vsem, ki pripomorejo k ohranjanju in razvoju vrhunske kulinarike.

Seku Mady Condé,

priznani novinar in televizijski voditelj

Druge vsebine

PO VELIKI NOČI

Pogosto se zgodi, da po velikonočni pojedini na mizi ostane cel kup hrane. Da nič ne bo šlo v nič, so tukaj zamisli, kako porabiti jajca, hren, šunko in ostanke sladkih dobrot.

V KUHINJI Z OTROKI

Tale zajček je tako prisrčen, da si ga bodo otroci zaželeli tudi ob drugih priložnostih.

Uvodnik

Kdo potuje več?

piše: Urška Petelin

Če ste bili kdaj v trgovini z majhnim otrokom, ste gotovo imeli privilegij doživeti neutrudno ponavljanje ene izmed različic vprašanja: »Ali lahko kupimo to?« Po ponavljanju besede ne ste morda pristali na kompromis in mu obljubili, da si lahko izbere eno, ampak res samo eno stvar. Moja najmlajša si je izbrala grozdje. In čeprav sem bila ponosna, da je izbrala sadje, je roka vseeno malo zastala, ko je sredi zime v košarico položila simbol poznega poletja. Mantra Kupujmo sezonsko se je tokrat morala ukloniti dejstvu, da obljuba dela dolg. Doma je grozdje veselo pokalo pod zobmi, iz jagod se je cedil sočen sok, odsotnost pešk pa je vzbujala navdušenje. Pa sem naredila napako in po stari navadi prebrala etiketo na embalaži, zaradi česar je vsa ta sreča dobila veliko črno piko – grozdje je k nam priletelo iz Kameruna. Kameruna! Pričakovala sem Španijo, Grčijo, morda malce naivno celo jug sosednje Italije. Kamerun pa je res daleč. Dolgo je že, odkar sem šla na kakšno eksotično potovanje. Stran, v svet, ki ga ne poznam, med ljudi s povsem drugačno kulturo in presenetljivimi jedmi. Hecni časi so, ko moje grozdje potuje več kot jaz. Skrb vzbujajoči časi. Ali res ne moremo počakati na naše grozdje? Ste slišali prigodo o paru, ki si je v Južni Ameriki privoščil eno najdražjih sladic na meniju, sadno solato z eksotičnim sadjem?

Na drugem koncu sveta sta v skledici dobila narezana jabolka in hruške. Nedavno sem prebrala, da dolge transportne poti živil niti približno ne prispevajo toliko toplogrednih plinov kot intenzivna živinoreja. Ampak misel na to, da je moja hrana videla več sveta kot jaz, mi vseeno povzroča rahlo tesnobo. In le še eno misel stran je vprašanje, koliko rok je že držalo grozdje, ki se lepo sveti na krožniku sredi naše mize? Čigave so vse te roke in ali lahko s plačilom razmeroma dobro živijo? Kako lahko pol kilograma grozdja prve kategorije iz Kameruna stane slaba dva evra? In kam je šlo grozdje druge kategorije? Podobna vprašanja si postavljam pred polico z rdečim vinom iz Čila za dva evra. Za buteljko vina potrebujemo približno 1 kg grozdja, ki ga je treba vzgojiti, negovati, obrati, spremeniti v vino, ga donegovati, ustekleničiti, skladiščiti, natisniti etiketo in poslati na tisoče kilometrov dolgo pot. Za dva evra. Pa jagode, borovnice in maline iz Španije, ki so neprimerljivo cenejše od slovenskih, predvsem pa na policah vse leto, da marsikoga zamika in pozabi, kako je nekoč bral o krutih razmerah delavcev na plantažah na jugu Španije. Res hecni časi.

Pomlad k sreči prinaša več barve na naše krožnike. Ne potrebujemo grozdja in malin, prve jagode so za ovinkom! Če kdo potuje, naj bomo to mi in ne naša hrana. Kje je že moj potni list?

Kuharski nasvet

Najboljši kos mesa za obaro

Za obaro je odličen jagnječji vrat. Ker je bolj pust in ima malo maščobe ter veliko vezivnega tkiva, je kot nalašč za pripravo dušenih jedi, kot so enolončnice. Če vratu ne dobimo, je dobra izbira tudi stegno.

Kazalo vsebine

V PARU S PARO

  • Soparjene pokrovače s prelivom iz sojine omake in šerija
  • Fileji morskega lista z zeleno omako
  • Soparjene štručke s piščancem in čilijem
  • Medeni kipnik

APRIL V KUHINJI

  • Sladko veselje
  • Borovničeva zmešnjava
  • Zeleni velikan
  • Totalno tropski napitek
  • Kavna čokoladna torta s čilijem in kavno smetano
  • Finska lososova juha (lohikeitto)
  • Solata s prelivom iz sira s plemenito plesnijo
  • Njoki z gobami v masleni omaki z dimljeno papriko
  • Pečen piščanec s šparglji in hrustljavimi krutoni
  • Obara po irsko
  • Makaronada iz Sèta (macaronade sétoise)
  • Piščanec po libanonsko

VELIKA NOČ

  • Pirhi v čebulnih olupkih
  • Velikonočni šarkelj z rozinami, suhimi marelicami in brusnicami

V KUHINJI Z OTROKI

  • Velikonočni zajček

TRAJNOSTNA KUHINJA: PO VELIKI NOČI

  • Sendviči z jajčno majonezo in jajci
  • Cvetačna juha s posipom iz trdo kuhanih jajc
  • Hrustljav krompir v solati s kislim zeljem, šunko in grahom
  • Povelikonočni sladki kozarčki

KLASIKA DRUGAČE: Vegansko. Zakaj pa ne?

  • Veganski falafli s pikantno omako in spomladansko zelenjavo
  • Veganski burgerji iz črnega fižola

SEZONSKO: Prvi žar ima svoj čar

  • Domači čevapčiči in pleskavice
  • Špikani (špikovani) čevapi
  • Mesne kroglice s sirom (uštipci)

OPREMA KUHINJE: Nož je podaljšek kuharjeve roke

PLITVI ŽEPI

  • Pečena čebula s sirovimi drobtinami

POMLADNO SLADKANJE: LE 5 SESTAVIN

  • Zavitek iz listnatega testa s karameliziranimi jabolki
  • Ovsene kocke z arašidovim maslom in marmelado
  • Pečene karamelizirane banane

NAUČIMO SE

  • Čokoladni eklerji

NOVICE IZ PEČICE: Skrivnosti parnih pečic

POGLED V KOZAREC: Koralde v čaju

  • Čaj boba

ŠOLA OKUSOV: Koline po pošti

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE: Nemčija, dežela dobrega kruha, pestre zgodovine in dih jemajoče narave

  • Harški kruh s kumino

REPORTAŽA: Gourmet Cup Ljubljana 2023

PIKA NA I: Seku Mady Condé