Sestavine

  • 2 glavici česna (pribl. 100 g)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 2 žlici masla
  • 2 veliki čebuli, narezani na lističe
  • 1 ½ žličke sesekljanega svežega timijana
  • 60 g olupljenih strokov česna
  • 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 1,25 dl sladke smetane

ko postrežemo

  • 60 g sveže naribanega parmezana
  • 4 krhlji limone
  • parmezanovi oblanci

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Glavici česna razdelimo na stroke, ki jim odražemo vrhove, in neolupljene damo v majhen pekač. Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo približno 45 minut, da se česen zlato rjavo obarva in je popolnoma mehak. Pustimo, da se ohladi, nato pulpo s prsti iztisnemo iz lupinic v skledico.

2.

V veliki težki kozici stopimo maslo, dodamo na lističe narezano čebulo in timijan ter pražimo približno 5 minut, da čebula postekleni. Dodamo pečeni česen in surove česnove stroke ter pražimo še 3 minute, nato prilijemo jušno osnovo, pokrijemo in kuhljamo kakih 20 minut, da se surovi česen zmehča. Juho zdaj v več porcijah gladko zmešamo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom, nato jo vrnemo v kozico. Primešamo smetano in nežno zavremo, solimo in popramo.

3.

Nariban parmezan razdelimo v jušne skodele, prelijemo z juho in v vsako porcijo stisnemo še krhelj limone. Juho posujemo s parmezanovimi oblanci in po želji okrasimo z najljubšim zeliščem.

5