Druge vsebine
BREZMESNI IN RIBJI JEDILNIK
Odlične slavnostne jedi so lahko tudi vegetarijanske ali ribje.
KOKTALJI ZA NAJDALJŠO NOČ V LETU
Nazdravimo na novo leto in vse, kar spada zraven, z iskrivimi koktajli.
piše: Barbara Slivnik
Kako pogosto decembra slišimo, da je zdaj pravi čas za veselje, druženje, srečo, družino in prijatelje, praznovanje, povezovanje, deljenje lepih trenutkov? Nam pa se zdi, da je čas pravi tudi za pripravo pečenke.
V Sloveniji pa smo nedavno zagnali projekt, ki bi pravičnotrgovinske odnose prenesel na lokalne skupnosti, v smislu ozaveščanja in podpore pravični trgovini, socialni ekonomiji, učenju in varovanju okolja. Seveda sem spada še grajenje skupnosti, to je najpomembneje – da delujemo skupaj, da smo solidarni, da se razumemo, poslušamo in podpiramo.
vodja pravične trgovine
Odlične slavnostne jedi so lahko tudi vegetarijanske ali ribje.
Nazdravimo na novo leto in vse, kar spada zraven, z iskrivimi koktajli.
piše: Urška Petelin
Ste opazili, da so se vaše nakupovalne navade v zadnjem letu, dveh, treh nekoliko spremenile? Sama nisem. Spremembe so se v naše malo gospodinjstvo prikradle nekako naravno, malce prikrito, skoraj samoumevno. Kupujeva manj in bolj premišljeno, ustvarjava si mrežo lokalnih dobaviteljev, precej sva zmanjšala količino mesa na jedilniku in trudiva se načrtovati obroke. Slednje nama še ne uspeva najbolje – šibka točka naše družine je, da preveč radi jemo to, kar nam v danem trenutku najbolj paše. Zato sta moja najljubša kosa hišne tehnologije dober hladilnik s tremi predali za daljšo obstojnost živil in velika zamrzovalna omara. Tam pristane večina okusnih ostankov, odrezkov in olupkov, ki prej ali slej postanejo del še okusnejših juh, omak in sladic ‘na hitro’.
Tudi v uredništvu se vse pogosteje pogovarjamo o trajnostnih pristopih, si izmenjujemo izkušnje z dobavitelji in se navdušujemo nad sosedovim radičem, kakiji, ki nam jih ob sredah pripeljejo iz Brd, in domačim sladoledom s kmetije, ki priročno stoji ravno na poti do pisarne. Ob rojstnih dnevih sodelavcem podarjamo sadike, komplete za gojenje mikrozelenja in pripomočke, ki v kuhinji nadomestijo izdelke za enkratno uporabo. Vsak iskreni medij je odraz uredništva in verjamem, da Dober tek ustvarjamo karseda iskreno, zato vsebina odraža tudi naš način življenja.
Oziroma odraža skupek naših načinov življenja.
Če ste redni bralci, je naša revija verjetno vsaj malo vplivala tudi na vaše nakupovalne in prehranjevalne navade. Vpliv medijev na družbo ni zanemarljiv, žal se tega marsikatero uredništvo ne zaveda.
Na Evropskem simpoziju hrane, ki je potekal novembra v Ljubljani, je Martin Jezeršek omenil presenetljivo dejstvo: posameznik vsak dan naredi dvesto odločitev, povezanih s hrano. So lahko vse te odločitve pravilne? So hkrati dobre za nas, za okolje in za ljudi v naši skupnosti? Zelo težko. Človek, vse prej kot popolno bitje, morda potrebuje zapisana vodila. Meni so blizu tista, ki so jih nedavno zapisali v Manifest prehrane zdravega razuma (več o njem na strani 82). Ta poziva k spremembi na bolje, a ničesar strogo ne omejuje in ne kaznuje. Spodbuja nas, da pri odločitvah uporabimo zdrav razum. V ospredje postavlja informiranega posameznika, ki se zaveda, da je vsak grižljaj odločitev, ki prinaša moralno odgovornost – do nas samih, naše družbe, našega okolja. Spodbuja nas, da se zavemo, kaj, kje in koliko kupujemo, kaj s tem počnemo in kako se ob tem počutimo.
Vsak nakup je priložnost za lepši jutri, vsak obrok pa priložnost za lepo druženje. Naj bo teh v prazničnem času čim več.
V prihajajočem letu vam želim dvesto odličnih odločitev. Za preostale naj poskrbi zdrav razum.
Če imamo čas, meso s soljo, poprom, česnom, timijanom in natremo že večer prej. Damo ga v skledo, ki jo lahko nepredušno zapremo s pokrovom, in pustimo, da se čez noč marinira na hladnem.
TEMA MESECA: ČAS ZA PEČENKO
DECEMBER V KUHINJI
NAUČIMO SE
HITRO IN PREPROSTO
BREZMESNI IN RIBJI JEDILNIK
SLADICE ZA POSEBNE PRILOŽNOSTI
KOKTALJI ZA NAJDALJŠO NOČ V LETU
TRAJNOSTNA KUHINJA: Varčna peka
V KUHINJI Z OTROKI
PRESENEČENJA ZA SLADOKUSCE
POGLED V KOZAREC: Vodne karte, prihodnost restavracij?
KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano
AKTUALNO: Hrana za boljši jutri
AKTUALNO: Prehrana zdravega razuma
ITALIJANSKA KUHINJA: Teden italijanske kulinarike v Sloveniji
ŠOLA OKUSOV: Debel ali majhen krompir?
RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE: Ko sanje postanejo resničnost
PIKA NA I: Živa Lopatič