Sestavine

  • moka za potresanje
  • 500 g maslenega listnatega testa
  • 6 žlic jagodne marmelade s celimi koščki jagod
  • 1 veliko jabolko
  • 1 jajce
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • oči iz sladkorne mase (glej nasvet)

Priprava

1.

Delovno površino rahlo potresemo z moko. Testo razvaljamo v pravokotnik, velik 30 x 45 cm, in ga položimo na večji plitev pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

2.

Testo obrnemo s krajšim robom proti sebi. Premažemo ga z marmelado od sredine navzven v obliki pravokotnika, širokega približno 12 cm. Ob zgornjem in spodnjem krajšem robu pustimo 2 cm širok rob testa, ki ni namazan. Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga tanko narežemo. Rezine v tanki plasti razporedimo po marmeladi.

3.

Za povoje iz testa narahlo označimo rob testa okrog marmelade, širok 1 cm. Od označenega roba proti zunanjemu robu testa zarežemo trakove, široke 1 cm.

4.

Trakove testa z obeh strani prepognemo proti sredini; začnemo zgoraj in jih prepogibamo vse do spodnjega krajšega roba. Nekatere prepognemo vodoravno, druge poševno, tako da med njimi tu in tam vidimo marmelado in jabolčne rezine. Nič hudega, če trakovi niso urejeni – vse skupaj mora biti podobno mumiji. Kakemu od trakov lahko nekaj testa odtrgamo, da se vidi več nadeva. Nato pito postavimo v hladilnik za 20 minut. (Lahko jo tudi ovijemo v pro- zorno kuhinjsko folijo in zamrznemo za največ en mesec.)

5.

Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo damo plitev pekač, da se segreje. Jajce razžvrkljamo. Testo premažemo z jajcem in potresemo s sladkorjem. Pito, ki je že na papirju za peko, prestavimo na vroč pekač in pečemo 20 do 25 minut, dokler ni testo zlatorjavo zapečeno. Tedaj pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekaj minut ohlaja, nato pa v luknje, kjer se med testom vidi nadev, pritisnemo po dvoje oči iz sladkorne mase, da je videti, kot da kukajo ven.

Nasvet

Oči lahko oblikujemo sami, tako da zmešamo nekaj sladkorne mase in na papir za peko nabrizgamo nekaj parov »očesnih zrkel« ter pustimo, da se posušijo. »Zenice« lahko dodamo tako, da jih narišemo z majhnim čopičem in črno jedilno barvo ali pa zmešamo nekaj črne sladkorne mase in jo nabrizgamo na »zrkla«.

9