Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 stebla zelene
  • 2 majhna korenčka
  • 1 rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički timijanovih listov
  • 50 g posušenih jurčkov
  • 250 g podolgovatega paradižnika
  • 8,5 dl piščančje jušne osnove
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 3 rezine kruha
  • 6 jajc
  • 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
  • sol
  • poper
  • timijanovi lističi za posip

Priprava

1.

Zeleno, korenje, čebulo in česen nasekljamo. Oljčno olje segrejemo v večji kozici in na njem na nizki temperaturi 10 do 15 minut pražimo zeleno, korenje, čebulo, česen in timijan, da se zmehčajo. Medtem jurčke za 15 minut namočimo v vroči vodi, da se zmehčajo in nabreknejo. Nato jih odcedimo in vodo prihranimo. Jurčke grobo nasekljamo in jih skupaj z vodo dodamo zmehčani zelenjavi. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.

2.

Paradižniku odstranimo semena, ga nasekljamo, nato pa vmešamo v juho in kuhamo 10 minut, da se začne mehčati. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da rahlo vre. Solimo in popramo.

3.

Pripravimo poširana jajca. V kozici zavremo vodo, ji dodamo žlico kisa in temperaturo zmanjšamo, da voda komaj vre. Jajce ubijemo v skodelico in ga previdno spustimo v vodo. Rumenjak s pomočjo žlice pokrijemo z beljakom, da dobimo kroglo. Jajca kuhamo 3 do 4 minute, nato jih s penovko vzamemo iz vode.

4.

Rezine kruha popražimo in natrgamo na koščke ter jih vmešamo v juho. Dodamo še peteršilj in juho razdelimo v 6 skodelic. Na vrh vsake skodelice položimo jajce, posujemo s timijanom in postrežemo.

44