Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2015
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 3 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 velika sladka krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 300 g brstičnega ohrovta
- ščep muškatnega oreška
- 3 jajca
- sol
- kanec belega vinskega kisa za poširanje
Priprava
Sladki krompir olupimo in narežemo na kose, ga damo v skledo, pokrijemo s prosojno folijo in v mikrovalovni pečici kuhamo 5 minut pri visoki jakosti, da se zmehča, vendar še ohrani obliko. Skledo odkrijemo in pustimo, da se ohladi. (Sladki krompir lahko skuhamo tudi v vodi ali v sopari).
Medtem v široki teflonski ponvi segrejemo olje in dodamo tanko narezano čebulo. Pražimo jo 5 do 8 minut, da začne karamelizirati. Dodamo narezan brstični ohrovt in na močnem ognju ob mešanju pražimo, da se zmehča. Ohrovt in čebulo potisnemo na eno stran ponve in dodamo sladki krompir, ki ga v ponvi zmečkamo s hrbtno stranjo lopatke. Pustimo 5 minut, da začne postajati na spodnji strani hrustljavo zapečen. Solimo in popramo, začinimo z muškatnim oreškom, primešamo ohrovt in čebulo ter krompir obrnemo, pri čemer pazimo, da ne razpade preveč. Pražimo še 5 minut, da zares zahrusta.
Medtem v kozici zavremo vodo s kancem belega vinskega kisa (brez soli). Voda mora le čisto nežno vreti. Vanjo previdno ubijemo jajca (še bolje je, da vsakega posebej ubijemo v zajemalko ali skodelico in nato počasi položimo v vodo) in počakamo 3 minute, da zakrknejo. S penovko jih poberemo iz vode in položimo na praženo zelenjavo. (Za poširanje jajc glej tudi postopek korak za korakom.)
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.