Nadomestite jajca

Jajca v slaščicah, posebno pri peki, povežejo sestavine in poskrbijo za puhasto teksturo in sočnost. Za veganske sladice pa seveda ne pridejo v poštev. Najlažje jih je nadomestiti z lanenimi semeni, uporabite pa lahko tudi svilnati tofu, semena čija, banane, fižol ali že pripravljene nadomestke. Ne pozabite tudi na čarobno akvafabo.

Akvafaba (voda iz pločevinke čičerke) se stepe v sneg kot beljaki.

 

Namesto mleka

Z rastlinskimi napitki lahko brez težav nadomestite mleko v slaščicah, pozorni pa morate biti na njihovo gostoto. Medtem ko je sojin napitek po gostoti podoben kravjemu mleku, je mandljev izrazito bolj redek, kokosov pa tako gost, da ga lahko uporabite tudi namesto smetane. In še trik velikih mojstrov: če sojinemu napitku dodate žličko kisa, bo postal bolj kremast, kolač pa bolj rahel.

Rastlinske napitke (ovsen, sojin, mandljev, kokosov, rižev napitek) lahko pripravite tudi doma.

 

Previdno s sladili

Ali veste, da pri pridelavi nekaterih sladkorjev uporabljajo ostanke zoglenelih živalskih kosti, ki seveda niso rastlinskega izvora? Pred izbiro sladkorja zato pozorno preverite, kaj piše na embalaži. Tudi medu se vegani izogibajo. Pri uporabi najrazličnejših sirupov (agavin, javorov in drugi) pa bo verjetno treba nekaj pozornosti nameniti njihovi teksturi in njenemu vplivu na gostoto mase.

Veganski jabolčni drobljenec

Veganski jabolčni drobljenec se prileže v vseh letnih časih.

 

Veganske sladice – recepti

 

Veganski koktajl

Veganski praznični liker

Veganski kremni liker je že skoraj sladica.

OZNAKE