Veganske sladice
Najboljše veganske sladice so tiste, pri katerih niti ne pomislimo, da so brez izdelkov živalskega izvora.
piše: Barbara Slivnik in Urška Petelin
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Januar 2024
piše: Barbara Slivnik in Urška Petelin
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Januar 2024
Jajca v slaščicah, posebno pri peki, povežejo sestavine in poskrbijo za puhasto teksturo in sočnost. Za veganske sladice pa seveda ne pridejo v poštev. Najlažje jih je nadomestiti z lanenimi semeni, uporabite pa lahko tudi svilnati tofu, semena čija, banane, fižol ali že pripravljene nadomestke. Ne pozabite tudi na čarobno akvafabo.
Z rastlinskimi napitki lahko brez težav nadomestite mleko v slaščicah, pozorni pa morate biti na njihovo gostoto. Medtem ko je sojin napitek po gostoti podoben kravjemu mleku, je mandljev izrazito bolj redek, kokosov pa tako gost, da ga lahko uporabite tudi namesto smetane. In še trik velikih mojstrov: če sojinemu napitku dodate žličko kisa, bo postal bolj kremast, kolač pa bolj rahel.
Ali veste, da pri pridelavi nekaterih sladkorjev uporabljajo ostanke zoglenelih živalskih kosti, ki seveda niso rastlinskega izvora? Pred izbiro sladkorja zato pozorno preverite, kaj piše na embalaži. Tudi medu se vegani izogibajo. Pri uporabi najrazličnejših sirupov (agavin, javorov in drugi) pa bo verjetno treba nekaj pozornosti nameniti njihovi teksturi in njenemu vplivu na gostoto mase.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.