Solatni prelivi
Članek je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2011
V najtoplejšem delu leta je raznolika sezonska zelenjava še pogosteje del seznama naših nakupovalnih listkov. Solata, ki je med letom le spremljevalka glavne jedi, postane poleti lahek in osvežilen samostojen obrok. In čeprav je sezonska zelenjava že sama po sebi polna okusa, bo solati dodatno dimenzijo zagotovo prinesel izbrani solatni preliv ...
Zaradi hitrega tempa življenja smo tudi pri pripravi hrane sprejeli ustaljen način. Brez pretiranega premisleka solato »najlaže« na hitro začinimo s prelivom iz olja, kisa in soli, ki je pravzaprav poenostavljena vinegretska omaka (t. i. vinaigrette iz francoske besede vinaigre, kar pomeni kis). Čisto pravi vinegretski preliv vsebuje še gorčico in poper, zaželena pa so še vsaj sveža sesekljana zelišča. Lahko se poigramo z različnimi dodatki ali drugačnim oljem, na primer bučnim, oljčnim, orehovim, sezamovim, morda kisom druge vrste ali s kakšno aromatizirano mešanico. Tako bo običajen okus takoj drugačen. Polivke za solate se imenujejo tudi dresingi. Ta kulinarični izraz izhaja iz angleške besede dress, kar pomeni obleči. In čisto zares dresing solato obleče v nove okuse. Lahko jih razdelimo na dve skupini: tiste, pripravljene na podlagi olja in kisa, in tiste, ki jih pripravimo na podlagi jogurta, majoneze ali kisle smetane. Čeprav je pri izbiri solatnega preliva najzanesljivejše vodilo naš lasten okus, nekaj osnovnih smernic ne more škoditi. Z vinegretsko omako lahko začinimo listnato ali paradižnikovo solato (tudi kuhano zelenjavo ali preliv ponudimo celo k mesu na žaru), bučni preliv odlično tekne k fižolovi, zeljnati in krompirjevi solati. Tudi solatna majoneza je primerna za nekoliko »bogatejšo« različico krompirjeve solate, poskusite pa jo lahko še na ohlajeni kuhani cvetači, solati z grahom ali pa solati iz naribanega korenja in zelene. Jogurtovi in smetanovi solatni prelivi se odlično podajo k vsem trdim zelenim solatam, seveda pa so nepogrešljivi pri solatah s kumaricami ali perutnino. Preliv s francoskim sirom roquefort je nekoliko močnejšega okusa in ga poleg solat lahko uporabimo kot omako za pomakanje hrustljavo kuhane zelenjave ali kot prilogo ocvrtemu krompirčku. Izbrani osnovni solatni preliv z lahkoto nadgradimo po svojem okusu z dodatki, kot so sveža zelišča, česen, čebula (rdeča, šalotka, mlada …) in pikantni dodatki, kot so feferoni, hren, gorčica, naribani ingver in poper ali nekoliko bolj eksotični, kot sta na primer sojina ali ribja omaka. Na končni okus solate vplivajo tudi sokovi, ki se izločijo iz narezane zelenjave. Brez vsega tega bi težko dobili tako raznoliko bogastvo okusov preproste jedi, kot je solata. V nadaljevanju smo pripravili nekaj receptov za slastne solatne prelive, ki naj bodo vaš navdih, s katerim se lahko poigrate to poletje – da se ne bi v najbolj vročih mesecih predolgo zadrževali ob štedilniku in pečici!
Recepti:
Jogurtov solatni preliv z limono
Vinegretska zeliščna solatna omaka
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.