Zaradi hitrega tempa življenja smo tudi pri pripravi hrane sprejeli ustaljen način. Brez pretiranega premisleka solato »najlaže« na hitro začinimo s prelivom iz olja, kisa in soli, ki je pravzaprav poenostavljena vinegretska omaka (t. i. vinaigrette iz francoske besede vinaigre, kar pomeni kis). Čisto pravi vinegretski preliv vsebuje še gorčico in poper, zaželena pa so še vsaj sveža sesekljana zelišča. Lahko se poigramo z različnimi dodatki ali drugačnim oljem, na primer bučnim, oljčnim, orehovim, sezamovim, morda kisom druge vrste ali s kakšno aromatizirano mešanico. Tako bo običajen okus takoj drugačen. Polivke za solate se imenujejo tudi dresingi. Ta kulinarični izraz izhaja iz angleške besede dress, kar pomeni obleči. In čisto zares dresing solato obleče v nove okuse. Lahko jih razdelimo na dve skupini: tiste, pripravljene na podlagi olja in kisa, in tiste, ki jih pripravimo na podlagi jogurta, majoneze ali kisle smetane. Čeprav je pri izbiri solatnega preliva najzanesljivejše vodilo naš lasten okus, nekaj osnovnih smernic ne more škoditi. Z vinegretsko omako lahko začinimo listnato ali paradižnikovo solato (tudi kuhano zelenjavo ali preliv ponudimo celo k mesu na žaru), bučni preliv odlično tekne k fižolovi, zeljnati in krompirjevi solati. Tudi solatna majoneza je primerna za nekoliko »bogatejšo« različico krompirjeve solate, poskusite pa jo lahko še na ohlajeni kuhani cvetači, solati z grahom ali pa solati iz naribanega korenja in zelene. Jogurtovi in smetanovi solatni prelivi se odlično podajo k vsem trdim zelenim solatam, seveda pa so nepogrešljivi pri solatah s kumaricami ali perutnino. Preliv s francoskim sirom roquefort je nekoliko močnejšega okusa in ga poleg solat lahko uporabimo kot omako za pomakanje hrustljavo kuhane zelenjave ali kot prilogo ocvrtemu krompirčku. Izbrani osnovni solatni preliv z lahkoto nadgradimo po svojem okusu z dodatki, kot so sveža zelišča, česen, čebula (rdeča, šalotka, mlada …) in pikantni dodatki, kot so feferoni, hren, gorčica, naribani ingver in poper ali nekoliko bolj eksotični, kot sta na primer sojina ali ribja omaka. Na končni okus solate vplivajo tudi sokovi, ki se izločijo iz narezane zelenjave. Brez vsega tega bi težko dobili tako raznoliko bogastvo okusov preproste jedi, kot je solata. V nadaljevanju smo pripravili nekaj receptov za slastne solatne prelive, ki naj bodo vaš navdih, s katerim se lahko poigrate to poletje – da se ne bi v najbolj vročih mesecih predolgo zadrževali ob štedilniku in pečici!

Recepti:

Jogurtov solatni preliv z limono

Vinegretska zeliščna solatna omaka

Solatni preliv z roquefortom

Solatna majoneza

Solatni preliv z bučnim oljem in bučnicami

Vse naše solate

OZNAKE