Med prazniki, zlasti tistimi večjimi, ki se razpotegnejo čez več dni, smo radi ležerno razpoloženi. Umirimo se in nikamor se nam ne mudi.

To umirjenost lahko prenesemo tudi na pripravo prazničnih dobrot.

Eden najprimernejših načinov priprave jedi je v tem primeru vsekakor BBQ low&slow.

Gre za ameriški način , ki pa ga z lahkoto prenesemo v naše okolje. Torej z našimi sestavinami, našimi začimbami.

Mnogi BBQ zamenjujejo z žarom, ampak v resnici gre za povsem drugačno filozofijo priprave jedi.

Medtem ko je za žar značilna hitra priprava preprostih jedi v toplejšem delu leta, je BBQ low&slow ravno nasprotje.

Gre za pripravo v pokritih žarih ali prekajevalnikih, kjer se jedi višje kakovosti, največkrat boljši kosi mesa, pripravljajo počasi in pri nizkih temperaturah, stran od direktnega ognja.

Ponujamo vam nekaj receptov za praznične jedi po metodi BBQ low&slow,
ki jih je prispeval pitmaster Peter Hajdu, Žarovnije: