Skozi praznike počasi in pri nizki temperaturi
piše: Zoran Triglav
Med prazniki čas teče počasi. Na ta način se lotimo tudi pripravljanja dobrot.
Med prazniki, zlasti tistimi večjimi, ki se razpotegnejo čez več dni, smo radi ležerno razpoloženi. Umirimo se in nikamor se nam ne mudi.
To umirjenost lahko prenesemo tudi na pripravo prazničnih dobrot.
Eden najprimernejših načinov priprave jedi je v tem primeru vsekakor BBQ low&slow.
Gre za ameriški način , ki pa ga z lahkoto prenesemo v naše okolje. Torej z našimi sestavinami, našimi začimbami.
Mnogi BBQ zamenjujejo z žarom, ampak v resnici gre za povsem drugačno filozofijo priprave jedi.
Medtem ko je za žar značilna hitra priprava preprostih jedi v toplejšem delu leta, je BBQ low&slow ravno nasprotje.
Gre za pripravo v pokritih žarih ali prekajevalnikih, kjer se jedi višje kakovosti, največkrat boljši kosi mesa, pripravljajo počasi in pri nizkih temperaturah, stran od direktnega ognja.
Ponujamo vam nekaj receptov za praznične jedi po metodi BBQ low&slow,
ki jih je prispeval pitmaster Peter Hajdu, Žarovnije:
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.