Iz uvoda
Testenine, prelite s slastnimi omakami, spadajo med najbolj priljubljene jedi po vsem svetu. Že pregovorno jih vsak dan, celo večkrat na dan, jedo Italijani, čeprav je domovina testenin Kitajska. Priljubljene so predvsem zato, ker je njihova priprava preprosta in hitra, kar je v današnjem hitrem življenjskem ritmu zelo pomembno; omogočajo nam pester in okusen obrok v manj kot pol ure! Vendar pa lahko za pripravo testenin in omak, s katerimi jih bomo prelili, porabimo tudi precej več časa – klasična bolonjska omaka se kuha tudi več ur. S testeninami lahko pripravimo stotine različnih jedi, saj se razlikujejo po obliki, okusu, omakah in še po različicah omak. Vsak si jih lahko pripravi po svoje. Potrebuje le dobre testenine in kakovostne sestavine za omako.
Še pred nekaj leti smo pri nas testenine ločili predvsem po obliki. Rezanci, špageti, peresniki, polžki, metuljčki, školjke, tortelini, ravioli, lazanje in kaneloni, narejeni iz pšenične moke, so bili del našega vsakodnevnega izbora. Danes je izbira večja, saj na trgovskih policah (ali v naši domači »proizvodnji«) najdemo testenine iz različnih vrst moke in različnih barv. Nekaterim v testo dodajo jajca, drugim ne, prav vse pa so narejene iz škrobnate osnove, ki je lahko pšenična,
ajdova, pirina, ržena, fižolova, riževa ali kakšna druga moka.