Iz uvoda
V naši kulinarični tradiciji so ribe kot pomemben vir hranil dobro zapisane. V krajih ob morju, kjer so tja do Gradeža živeli predvsem Slovenci, ki so bili ribiči,
so bile ribe del vsakodnevne prehrane. Na celini, nekoliko oddaljeni od morja, pa so bile tudi dokaj pogosto na mizi – seveda sladkovodne. Najverjetneje je dvig standarda povzročil, da smo se bolj navadili na meso domačih živali, poleg tega pa je bilo ribe vse teže dobiti in smo se jih (žal) odvadili.
Recepte, objavljene v tej knjižici, smo skrbno izbrali izmed stotin receptov, ki smo jih objavili v reviji Dober tek. Seveda smo izbrali najboljše; take, ki ponujajo vse vrste priprave rib in morskih sadežev, ter dovolj »odprte«, da lahko glavno sestavino po želji zamenjate – četudi v receptu nastopa na primer
brancin, lahko na enak način pripravite orade, zobatce in podobne ribe. Z nekaj domišljije boste tako našli primeren recept in način priprave za prav vsako vrsto rib, rakov, školjk in mehkužcev.