Uvodnik
Ko se je Weber odločil izdati zbirko največjih uspešnic, sem takoj začutil breme odgovornosti. Naslov »največji hiti« me je spomnil na mladost, na gramofonske plošče in zbirke albumov, ki so zaznamovali mene in milijone ljubiteljev glasbe. Svojo dragoceno zbirko sem selil iz ene študentske sobice v drugo, iz stanovanja v stanovanje in nato v svojo prvo hišo. Čeprav sem od takrat vse vinilke zamenjal z digitalno različico, si ne morem predstavljati življenja brez ikoničnih skladb svojih najljubših glasbenikov.
Zavedal sem se, da mora biti v tej knjigi najboljše, kar lahko ponudi Weber, tako kot so bile na mojih priljubljenih ploščah najboljše skladbe vsake skupine ali glasbenika. To je zagotovo velik izziv. Kako izbereš recepte? Kako lahko zagotovo veš, da je vsak vreden tega, da se uvrsti v knjigo s tako ambicioznim naslovom? Preprosto: vprašaš. Vprašaš tiste, ki redno pečejo na žaru po receptih iz kuharskih knjig, ki jih je Weber izdal v zadnjih desetletjih. Povedali bodo, kateri recepti izstopajo kot najboljši med najboljšimi. In to so tudi naredili.
Naša anketa med lastniki Webrovih kuharskih knjig je pokazala, da je izbor v veliki meri stvar okusa (kakopak), vendar so še drugi dejavniki. Za marsikoga je pomembno, da je jed preprosto pripraviti. Njihovi komentarji o receptih, kot so kozice z limono in česnom (str. 38) in pečena koruza z bazilikino-parmezanovim maslom (str. 258), razkrijejo, da je preprostost priprave pogosto enako pomembna kot okus. Še en dejavnik je domiselnost. Webrovi privrženci niso naklonjeni čudaškim inovacijam, cenijo pa zanimive variacije znanih jedi. Zato so v knjigi tudi jedi, kot so porterhouse steaki z ingverjem in sezamovo soljo (str. 104), zeleni beluši na žaru z bazilikino-limetino pomako (str. 268) in čilijev piščanec s salso iz jicame, avokada in pomaranč (str. 197). Ti recepti so domiselni, ne da bi bili čudaški.
Zagotovo se bo našel kdo, ki se ne bo strinjal z izborom. Celo moji sodelavci pri Webru so se zapletli v goreče razprave o tem, katere recepte naj vključimo. Zdi se, da ima vsak nekaj svojih najljubših. Toda strinjali smo se, da mora biti v tej knjigi tisto, kar je značilno za vse Webrove knjige. To pomeni tudi popolnoma nove fotografije resničnih jedi, pripravljenih natančno po receptih – brez vseh trikov pri stiliranju hrane za fotografiranje. Prav tako vam želimo podati kopico nasvetov, kako se izmojstriti v peki na žaru. Že mojih Deset nasvetov za vrhunsko peko na žaru (str. 10) je koristen kažipot. Če upoštevate te nasvete, boste zagotovo med najboljšimi žar mojstri v vaši soseski. Če pa želite svoje znanje še nadgraditi, si preberite mojih Pet strokovnih nasvetov za mojstre žara (str. 20).
V zadnjih dveh desetletjih je Weber ustvaril več kot 2500 receptov, ki ponujajo izjemen nabor možnosti peke na žaru za vse priložnosti. A zavedamo se, da si včasih želite samo svojih priljubljenih jedi. Včasih želite zagotovo vedeti, da bo hrana vsem všeč. To je knjiga za take priložnosti – ko je dovolj dobro samo najboljše.