Dober tek 6 2023

  • Poletje je tu
  • Žar za pogumne
  • Najlepše poletne slaščice
  • Zvezde zelenjavnega vrta
  • Vinska osvežitev: pinela in zelen
NAROČI SE

Tema meseca:

Popolne slaščice

piše: Barbara Slivnik

Za sladkosnede je krona vsakega praznovanja pladenj s slaščicami. Smukamo se med omizji in preučujemo izbor slaščic, vzorčimo in na tiho ocenjujemo izvedbo ter ugibamo o morebitnih okusih torte. Ko jo nazadnje postrežejo, se skromno priporočimo za manjši košček, nato pa ob repeteju z najbližjimi delimo dvoumno ugotovitev: »Všeč mi je, ker ni tako sladka!«

Naučimo se:

Sladoledna pita s soljenim karamelom

Uživajte v ledeni poslastici, polni sladkega kremastega sladoleda dveh okusov in nadgrajeni z domačim soljenim karamelom.

Želel sem si razviti svoj izdelek, s katerim bi se lahko preživljal, hkrati pa bi mi omogočal poigravanje z različnimi okusi, s katerimi bi izboljšal ponudbo veganskih izdelkov, ki takrat, ko sem začel snovati idejo, še ni bila tako raznolika in kakovostna.

Taj Clar

izdelovalec čičerkinga sladoleda

Druge vsebine

V ZRNU RIŽA VIDETI VES SVET

Riž nas vedno znova navduši s svojo vsestranskostjo. Res pa je, da nas različne sorte, oblike, barve in načini rabe pri izbiri hitro zbegajo.

NA PLADNJU ZA VSO DRUŽBO

Pladnji oziroma plošče so zelo priljubljen način za serviranje prigrizkov in drugih jedi za večjo družbo. Povabite prijatelje na razkošen pozni zajtrk ali sproščeno popoldansko druženje.

Uvodnik

Vipavska dolina

piše: Urška Petelin

Katere tri asociacije se vam utrnejo ob besedah Vipavska dolina? Mini anketa med ožjim krogom mojih znancev (ki sicer analitično ni referenčna, a za potrebe uvodnika popolnoma zadostuje) je pokazala, da najpogosteje pomislijo na burjo, vino, razgled z Nanosa, češnje, s kamni obložene strehe, vas Goče in izraz slovenske Benetke. Moje tri asociacije so (doslej bile) Tomaž Kavčič, Cejkotova domačija na Gočah in prijatelj Jernej s Planine – če bi res morala izbrati samo prve tri.

Naključje je želelo, da mi je prejšnji mesec vsakih nekaj dni na uho prišla Vipavska dolina. Konec aprila sem na mizo dobila zanimiv članek o dveh vipavskih vinskih posebnostih, pineli in zelenu, ki sta ga strokovnjaka z Univerze v Novi Gorici napisala za to številko revije. V začetku maja smo se na novinarski turi po Vipavski dolini zapeljali z vinskim vlakom, novo turistično pridobitvijo, na kateri med potjo po stari železnici spoznavate vinarje in okušate njihova vina. Le nekaj dni kasneje je chef Tomaž Kavčič povabil na dvorec Zemono, kjer so predstavljali vina z Balkana. Teden zatem je v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekal zaključni dogodek festivala Okusi Vipavske, ki je že ves mesec s posebnimi meniji obiskovalce vabil v lokalne gostilne. Del festivala je bila tudi vodena vinska degustacija, na kateri smo pod vodstvom Roberta Gorjaka okusili in primerjali 18 vipavskih vin. Zanimanje je bilo veliko, delavnica pa razprodana. Maja se na Vipavskem res veliko dogaja!

Ta uvodnik zato z veseljem namenjam Vipavski dolini. Pogumni posamezniki in organizacije so pred leti tu prepoznali številne neizkoriščene potenciale za razvoj prijetnega kulinaričnega turizma. Ključ do uspeha je bila kombinacija tesnega sodelovanja med turističnimi in razvojnimi agencijami, nekaj evropskih sredstev in povezovanje turizma s kmetijstvom. Danes Vipavska dolina ni več destinacija za enodnevni obisk, zlahka jo odkrivamo dan za dnem: na voljo so degustacije vipavskih vin v kleteh, kjer z burjo prepihanega vipavskega pršuta in domačega kruha ne zmanjka zlahka, spoznavanje oljkarjev in sadjarjev, obisk turističnih kmetij, ki so nadgradile tradicijo osmic, domiselni vodeni ogledi, na katerih se kulturna dediščina prepleta z enogastronomijo in številni okusni dogodki. Na Vipavskem imajo tudi dve restavraciji z Michelinovo zvezdico (restavracija Dam in Gostilna pri Lojzetu) in navdušujoče slovenske sire Golden ring, ki zorijo v opuščenih rovih italijanske karavle. Največ pa velja pristen stik z domačini in iskreno gostoljubje.

Po tako aktivnem vipavskem maju se je nabor mojih asociacij precej razširil.

Kuharski nasvet

Poletna torta z džinom in jagodami

Pri tortah brez zunanjega obmaza je smiselno izbrati čvrste kreme, ki so bolj obstojne – mousse (dodamo mu malce želatine), kremo iz mleka, smetane, čokolade in želatine, ki ji pravimo namelaka, ali čokoladni ganaš. Prav tako ni priporočljivo, da preveč navlažimo biskvit, saj tako postane manj kompakten.

Kazalo vsebine

POPOLNE SLAŠČICE

  • Drugačni krofki brez peke
  • Kornetki modri žamet (blue velvet) z borovnico
  • Piškoti na palčkah (cookie pops)
  • Poletna torta z džinom in jagodami

JUNIJ V KUHINJI

  • Limonove kocke
  • Roza limonada
  • Juha s korenjem in bučkami
  • Solata s čičerko in jabolkom
  • Ožgani paradižnički s kruhom
  • Pečen sladki krompir s koruzo
  • Skušin file s pesino salso in fižolovim pirejem
  • Goveji chow mein
  • Sladko-pekoči piščanec

ŽAR ZA POGUMNE

  • Surf & turf na žaru
  • Tajski piščanec na žaru
  • Ostrige na žaru z odišavljenim maslom
  • Svinjska potrebušina na žaru

PLITVI ŽEPI

  • Pečen piščanec s porom in gorčico

V ZRNU RIŽA VIDETI VES SVET

  • Solata s kozicami, rižem in mangom v kozarcu
  • Preprosta paradižnikova rižota iz pečice
  • Limonovo-borovničeva riževa pita

ZVEZDE ZELENJAVNEGA VRTA

  • Zavihanka iz ržene moke z bučkami, limono in kozjim sirom
  • Pečene redkvice z masleno pasto miso ali tahinijem
  • Grahov gaspačo z burato in grahovo solato

KULINARIČNI TREND

  • Pladenj s hrustljavo zelenjavo in prilogami
  • Pladenj z mini pirinimi palačinkami in slanimi ter sladkimi oblogami
  • Sladoledni bar

SLADICE S SADJEM

  • Kolač iz polente in mandljev z marelicami
  • Krhka jagodna zloženka

NAUČIMO SE

  • Sladoledna pita s soljenim karamelom

OTROCI V KUHINJI

  • Kako pravilno tehtamo in odmerjamo
  • Ovseni kosmiči s kakavom in malinami

POGLED V KOZAREC: Pinela in zelen, lokalni vinski sorti Vipavske doline

KULINARIČNI POTEP: Vinski vlak po Vipavski dolini

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE: Kaj jesti v Essnu?

PIKA NA I: Taj Clar