Zvitki s telečjimi jetri, panceto in rožmarinom
Slastni mesni zvitki za popestritev nedeljskega jedilnika
Zvitki s telečjimi jetri, panceto in rožmarinom
Slastni mesni zvitki za popestritev nedeljskega jedilnika
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg krompirja
- ekstra deviško oljčno olje
- sol
- 4 rezine telečjih jeter (vsaka približno 150 g)
- 16 rezin pancete
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 1 1⁄2 žlice balzamičnega kisa
nadev
- 120 g rezin pancete
- 2 žlici nasekljanih lističev rožmarina in še 4 večje vejice
- 2 stroka česna
Priprava
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Neolupljen krompir damo na velik plitev pekač in ga pečemo 1 uro do 1 uro in 15 minut, da se popolnoma zmehča.
Medtem pripravimo nadev za zvitke. V ponev damo drobno nasekljano panceto, nasekljan rožmarin in drobno nasekljan česen ter na srednji temperaturi vse hrustljavo popražimo. Pustimo, da se mešanica popolnoma ohladi.
Vsako rezino jeter obložimo z zvrhano žlico nadeva in rožmarinovo vejico ter zvijemo v zvitek. Na delovno površino položimo 4 rezine pancete, tako da se malce prekrivajo, in vanje tesno zavijemo zvitek. Ponovimo s preostalo panceto in jetri.
Podobni recepti
Telečje zarebrnice z lisičkami in ješprenjčkom
Telečja jetrca z gobami na popečenem kruhu
V majhno kozico nalijemo piščančjo jušno osnovo in jo segrevamo, da povre za dve tretjini. Dodamo balzamični kis in prihranimo na toplem.
Krompir vzamemo iz pečice in temperaturo znižamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Nepregorno ponev z malo olja segrejemo na srednji temperaturi in v njej po vseh straneh popečemo zvitke, da se zlato rjavo obarvajo in hrustljavo zapečejo. Ponev z zvitki prenesemo v pečico za 7 do 8 minut, da se jetra skoz in skoz spečejo.
Ko se krompir toliko ohladi, da ga lahko primemo, ga razpolovimo, iz olupka postrgamo sredico in jo pretlačimo s 4 žlicami olja in soljo. Žlico zmečkanega krompirja položimo na sredino vsakega krožnika, nanj pa posadimo jetrni zvitek. Pokapamo z balzamično jušno osnovo in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.