Sestavine

  • 300 g belega zelja (brez kocena in zunanjih listov)
  • 1 žlica svinjske masti
  • 50 g mesnate slanine, narezane na drobne kocke
  • 80 g sesekljane čebule
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 liter zelenjavne ali goveje juhe
  • 1 strok česna, narezan na tanke rezinice
  • ščepec kuminovih semen
  • sol
  • poper
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica moke

jetrni cmoki

  • 100 g svinjskih jeter
  • 30 g belega kruha (žemlje)
  • ½ čebule
  • 1 žlica olja za praženje
  • 20 g moke
  • malo česna, majarona in peteršilja (vse drobno narezano)
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Najprej pripravimo maso za cmoke. Jetra skrbno očistimo, kruh ali žemlje pa namočimo v hladni vodi in dobro ožmemo. Na olju hitro prepražimo drobno narezano čebulo in jo damo na hladno. Jetra, ožet kruh in praženo čebulo fino zmeljemo z mesoreznico. Dodamo preostale sestavine, začinimo s soljo in poprom ter dobro zmešamo. Masa naj počiva približno pol ure.

2.

Medtem narežemo zelje na ozke trakove. V primerni kozici segrejemo mast. Slanino hitro popražimo; dodamo čebulo in jo steklasto zarumenimo. Vmešamo mleto papriko, dodamo paradižnikovo mezgo in dolijemo juho. Nazadnje dodamo še narezano zelje in vse začimbe. V pokriti kozici kuhljamo na blagem ognju približno 20 minut.

3.

Iz jetrne mase naredimo osem cmokov. Damo jih v vrelo posoljeno vodo in na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da priplavajo na površino (približno 10 minut).

4.

Kislo smetano gladko zmešamo z moko, vmešamo v juho, hitro zavremo in po okusu začinimo. Zeljno juho nalijemo v globoke krožnike ali jušne skledice, kot jušni vložek pa ponudimo pripravljene jetrne cmoke.

21