Zelenjavni zavitek z omako
Ideja kako porabiti zelenjavo z vrta in je ne zavreči.
Zelenjavni zavitek z omako
Ideja kako porabiti zelenjavo z vrta in je ne zavreči.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 korenčka
- 1 zelena bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 kolerabica
- 1 steblo zelene
- 3 paradižniki
- 4 mlade čebulice
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 1 žlica zeliščnega kisa
- 5 žlic zelenjavne jušne osnove
- 1 drobno narezan strok česna
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- sol
- poper
- 2 lista svežega vlečenega testa
- 50 g razpuščenega masla
omaka
- 100 g belega kruha brez skorje
- 2 dl mleka
- 2 surova in 2 kuhana rumenjaka
- 2 žlici drobno narezanega peteršilja
- 0,4 dl repičnega olja
- sol
- 1 žlica kisa
- poper
- pehtranova gorčica
- ščepec kristalnega sladkorja
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Korenček, bučko, papriko in olupljeno kolerabico narežemo na ozke trakove. Zeleno prečno narežemo na tanke rezine in mlado čebulo na tanke kolobarčke. Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na tanke rezine.
V voku karameliziramo sladkor v prahu. Dodamo narezano zelenjavo, zmešamo in nekoliko podušimo. Zalijemo s kisom in jušno osnovo ter vse skupaj dušimo približno 2 minuti. Na koncu vmešamo česen in baziliko ter začinimo.
Oba lista testa za zavitek položimo enega na drugega na delovno površino in premažemo z razpuščenim maslom. Testo ob zgornjem robu obložimo s pripravljenim zelenjavnim nadevom in zvijemo navzdol v zavitek. Oba konca dobro stisnemo in zavitek položimo na pekač z robom, obrnjenim navzdol. Namažemo ga z razpuščenim maslom in pečemo približno pol ure.
Medtem pripravimo omako. Vse navedene sestavine zmiksamo v kremno omako in po okusu še malo začinimo. Pečen zelenjavni zavitek narežemo na rezine in ponudimo s pripravljeno omako.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.