Sestavine

  • 1 kg zelenega (nezrelega) paradižnika
  • 1 kg kristalnega sladkorja
  • 2 bio limoni

Priprava

1.

Paradižnike dobro operemo, z ostrim nožem temeljito izrežemo nastavke pecljev in plodove narežemo na tanke rezine.

2.

Porcelanasto posodo izmenjaje napolnimo s plastmi narezanega paradižnika in sladkorja. Pokrijemo in na hladnem (ne na mrzlem) hranimo 24 ur; medtem večkrat premešamo.

3.

Limoni operemo s toplo vodo, ju razpolovimo in polovice prečno narežemo na 2 mm debele rezine.

4.

Oslajen paradižnik stresemo v široko kozico in na blagem ognju segrejemo. Ko se pojavi dovolj tekočine, mešanico zavremo. S površine s plitvo žlico pobiramo pene. Džem med kuhanjem mešamo z leseno kuhalnico, da ne prekipi čez rob kozice. Nežno ga kuhljamo 40 minut. Nato dodamo rezine limone in na blagem ognju kuhljamo še pol ure, vmes občasno premešamo. S še vročim džemom napolnimo kozarce in jih takoj zapremo.

2