Zapečeni špageti z bučkami
Tako rekoč testeninska omleta, ki jo obožujejo tudi otroci!
Zapečeni špageti z bučkami
Tako rekoč testeninska omleta, ki jo obožujejo tudi otroci!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g kuhanih špagetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 čebula
- 2 bučki
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 jajci
sirova omaka
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 2 dl mleka
- 100 g sira čedar ali grojer
- sol
- poper
- muškatni orešek
Priprava
Najprej pripravimo sirovo omako. Na maslu zarumenimo moko. Dolijemo malo hladnega mleka in z metlico za sneg gladko zmešamo. Dodamo preostalo mleko, solimo in začinimo z muškatnim oreškom. Zavremo in kuhamo nekaj minut, nato v bešamelno omako ob stalnem mešanju postopoma po tretjinah vmešamo sir čedar (ali drug sir po želji). Mešamo, da se sir popolnoma raztopi v omaki.
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Bučke grobo naribamo in ožmemo, da iztisnemo čim več njihovega soka. Na žlici segretega olja prepražimo čebulo in česen, nato dodamo bučke in jih pražimo 3 do 4 minute, da se zmehčajo. Odstavimo jih in preložimo v veliko skledo.
Bučkam dodamo peteršilj, sirovo omako in špagete, solimo in popramo. Jajci razžvrkljamo in vmešamo v zmes.
V ponvi segrejemo preostalo olje in v ponev stresemo pripravljeno zmes. Poravnamo jo s hrbtno stranjo žlice in kuhamo na srednji temperaturi 3 do 5 minut, da skoraj v celoti zakrkne.
Ponev za 2 do 3 minute postavimo pod segreti zgornji grelec v pečici in špagete zlato zapečemo. Pred postrežbo jih nekoliko ohladimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.