Sestavine

  • 150 g stebelne zelene
  • 300 g korenja
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice repičnega olja
  • 2 žlički timijanovih lističev
  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
  • 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 8 dl vroče zelenjavne jušne osnove
  • 250 g polnozrnatih peresnikov
  • 30 g nasekljane bazilike in še nekaj manjših listov za povrh
  • 500 g svilnatega tofuja
  • sok 1 limone
  • 4 žlice kvasnih kosmičev
  • 500 g zamrznjene špinače (pred uporabo jo odtajamo)
  • 12 razpolovljenih izkoščičenih zelenih oljk

Priprava

1.

Stebelno zeleno in korenje drobno narežemo, česen sesekljamo. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje ter na njem pražimo stebelno zeleno in korenje 10 minut, da se zlato obarvata. Pogosto premešamo.

2.

Primešamo česen, timijan in mleto papriko, dobro zmešamo, nato dodamo paradižnik iz pločevinke, paradižnikovo mezgo in jušno osnovo ter zavremo. Dodamo peresnike, spet zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo po navodilih na embalaži toliko časa, da so testenine mehke. Primešamo nasekljano baziliko.

3.

Tofu pretlačimo z limonovim sokom in kvasnimi kosmiči. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).

4.

Iz odtajane špinače ožmemo čim več tekočine, nato jo razporedimo na dno velike plitve nepregorne posode. Na špinačo razporedimo polovico testeninske mešanice, ki jo prekrijemo s tofujem, nanjo pa razporedimo preostalo testeninsko mešanico. Pečemo 15 do 20 minut, da jed ob robovih brbota, nato posujemo z oljkami in lističi bazilike.

1