Zapečene testenine s tofujem
Veganske testenine za vsakogar.
Zapečene testenine s tofujem
Veganske testenine za vsakogar.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Januar 2024
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 150 g stebelne zelene
- 300 g korenja
- 3 stroki česna
- 3 žlice repičnega olja
- 2 žlički timijanovih lističev
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 8 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- 250 g polnozrnatih peresnikov
- 30 g nasekljane bazilike in še nekaj manjših listov za povrh
- 500 g svilnatega tofuja
- sok 1 limone
- 4 žlice kvasnih kosmičev
- 500 g zamrznjene špinače (pred uporabo jo odtajamo)
- 12 razpolovljenih izkoščičenih zelenih oljk
Priprava
Stebelno zeleno in korenje drobno narežemo, česen sesekljamo. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje ter na njem pražimo stebelno zeleno in korenje 10 minut, da se zlato obarvata. Pogosto premešamo.
Primešamo česen, timijan in mleto papriko, dobro zmešamo, nato dodamo paradižnik iz pločevinke, paradižnikovo mezgo in jušno osnovo ter zavremo. Dodamo peresnike, spet zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo po navodilih na embalaži toliko časa, da so testenine mehke. Primešamo nasekljano baziliko.
Podobni recepti
Tofujevi »zrezki« z olivno salso verde
Leča z dimljenim tofujem
Veganska slanina
Veganska lazanja
Svilnati tofu s prelivom
Tofu pretlačimo z limonovim sokom in kvasnimi kosmiči. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Iz odtajane špinače ožmemo čim več tekočine, nato jo razporedimo na dno velike plitve nepregorne posode. Na špinačo razporedimo polovico testeninske mešanice, ki jo prekrijemo s tofujem, nanjo pa razporedimo preostalo testeninsko mešanico. Pečemo 15 do 20 minut, da jed ob robovih brbota, nato posujemo z oljkami in lističi bazilike.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.