Sestavine

  • 600 g olupljenega pastinaka
  • 1 kg olupljenega gomolja zelene
  • 25 g masla
  • 4 žlice sladke smetane
  • sveže mleti muškatni orešek
  • 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
  • sol
  • 1 žlica oljčnega olja za pekač

obloga

  • 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
  • 50 g naribanega parmezana
  • pest mandljevih lističev
  • 1 žlica oljčnega olja
  • maslo za pekač

Priprava

1.

Pastinak in zeleno narežemo na kocke. V vreli slani vodi kuhamo pastinak 2 minuti, nato dodamo zeleno in skupaj kuhamo še 8 minut. Korenovke odcedimo in pretlačimo z maslom in smetano. Po okusu solimo, začinimo z muškatnim oreškom in vmešamo žajbelj. Pire preložimo v pekač, premazan z oljem.

2.

Pečico segrejemo na 190 °C. Kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. Zmešamo jih s parmezanom, mandljevimi lističi in oljem. Zmes razporedimo po pireju in pečemo 25 do 30 minut, da površina postane hrustljava in zlato obarvana.

Nasvet

Pire lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan le obložimo z drobtinami in spečemo. Lahko ga tudi zamrznemo za en mesec.

 

Recept se prileže kot priloga k zlato pečeni goski z omako iz jabolčnika, ki je odlična tudi za martinovo pojedino.

16