Sestavine

  • 200 g svetlega mehkega rjavega sladkorja + 3 žlice za sirup
  • 1,5 dl repičnega olja in še malo za model
  • 100 g tekočega jogurta
  • 3 velika jajca
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • lupinica 3 pomaranč
  • sok 2 pomaranč (sok tretje pomaranče prihranimo za korenje)
  • 300 g moke
  • 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 1 žlica mešanice začimb za medenjake (ali mešanica mletih začimb, kot so cimet, ingver, piment, nageljnove žbice, muškatni orešek, kardamom, janeževa semena)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 250 g grobo naribanega korenja

karamelizirano korenje

  • 225–250 g manjšega mladega korenja
  • sok 1 pomaranče
  • 25 g masla
  • 4 žlice svetlega mehkega rjavega sladkorja
  • kisla smetana ali grški jogurt, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Najprej pripravimo karamelizirano korenje. Korenčke ostrgamo in po dolžini prerežemo na pol. V eni plasti jih razporedimo po dnu kozice. Dodamo sok ene pomaranče, maslo, sladkor in dovolj vode, da sega 1 cm čez korenje. Zavremo in kuhamo, da voda skoraj popolnoma izhlapi in je korenje obdano z lepljivim sirupom. Če je tekočina zelo sirupasta, temperaturo znižamo in proti koncu kuhamo bolj nežno, da se korenje ne prismodi. Pripravimo ga lahko en dan prej.

2.

Model za torto s premerom 23 cm premažemo z oljem. Karamelizirano korenje vzamemo iz kozice in sirupa in ga s prerezano stranjo navzdol razporedimo po dnu modela. Sirup v kozici prihranimo.

3.

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Stepemo 200 g rjavega sladkorja, olje, jogurt, jajca, vaniljo in lupinico dveh pomaranč. V drugi veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, začimbno mešanico, cimet in naribano korenje. Stepeno mešanico dodamo v suho zmes in mešamo, da dobimo gladko maso, ki jo razporedimo po korenju v modelu. Pri tem pazimo, da korenje ostane na svojem mestu. Kolač pečemo 45 do 50 minut ali tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Kolač naj se v modelu ohlaja 20 minut.

4.

Medtem ko se kolač peče, pomarančni sok in 3 žlice sladkorja primešamo sirupu v kozici, nato mešanico zavremo in kuhamo, da se nekoliko zgosti. Vmešamo še preostalo lupinico.

5.

Kolač zvrnemo na krožnik in ga prelijemo s sirupom. Postrežemo lahko toplega ali ohlajenega na sobno temperaturo s kislo smetano ali grškim jogurtom.

16