Začinjen venček z rozinami, arancini in pistacijami
Začinjen venček z rozinami, arancini in pistacijami
Recept je objavljen v reviji
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + 2 uri, 45 min za vzhajanje
KOLIČINA: za 10−12 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 50 g masla
- 450 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- ½ žličke soli
nadev
- 200 g temnih rozin
- 50 g arancinov
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- naribana lupinica in sok 1 bio pomaranče
- 50 g nasekljanih pistacij
- 100 g zmehčanega masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- olje za namastitev
- 1 jajce za premaz
- sladkor v prahu za glazuro
Priprava
Najprej zamesimo testo. V kozici segrejemo mleko toliko, da vidimo, kako s površine uhaja para, a pazimo, da ne zavre. Dodamo na kocke narezano maslo in postavimo na stran. V veliko skledo vsujemo moko, kvas, sladkor in sol. Ko se mleko ohladi do mlačnega in se maslo stopi, tekočino prilijemo v skledo. Zmešamo z lesno kuhalnico, nato testo zvrnemo na delovno površino in ga zgnetemo z rokami. Gnetemo ga 10 minut ali toliko časa, da je mehko. Položimo ga v čisto, rahlo naoljeno skledo in pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo. Na toplem ga pustimo vzhajati približno 2 uri, da naraste na dvojno prostornino.
V kozico damo rozine, nasekljane arancine, cimet, začimbno mešanico ter limonovo in pomarančno lupinico ter sok. Nekaj minut močno vremo, da sadje vpije tekočino in lepo nabrekne. Mešanico postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, nato primešamo pistacije, maslo in sladkor.
Ko je testo pripravljeno, ga zvrnemo iz sklede in na hitro pognetemo, da iztisnemo zračne mehurje. Razvaljamo ga v pravokotnik velikosti 45 x 28 cm in namažemo z nadevom. Začenši pri eni od daljših stranic ga tesno zvijemo v valj (slika 1), nato konca združimo, da dobimo obliko venca (slika 2). Položimo ga na velik plitev pekač, ki smo ga poprašili z moko, tako da je spoj testa spodaj.
Z ostrim nožem naredimo zareze okrog zunanjosti testa, približno v 3-centimetrskih razmakih, da dobimo vzorec sončnih žarkov (slika 3). Zareze naj segajo skoraj do sredine, vendar ne do konca. Vsak kos odrezanega testa malce potegnemo ven, nato ga potisnemo navzdol ob stran, tako da je odrezan rob razkrit (slika 4) ter krog in krog nastane pahljačast vzorec (slika 5). Ko smo zadovoljni z obliko, venec spet pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati približno 45 minut, da naraste na dvojno prostornino. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Venec odkrijemo in ga po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo ga od 25 do 30 minut, da se zlato obarva in votlo zadoni, ko ga potrkamo po dnu. Malo sladkorja v prahu zmešamo s toliko vode, da dobimo gladko tekočo glazuro. Ko je venec še vroč, ga s čopičem premažemo z glazuro, da dobimo sladkorno skorjico. Postrežemo ga, ko se ohladi. Najbolje ga je pojesti v 3 dneh.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.