Sestavine

  • 2 glavi solate, npr. ledenke ali rimske
  • 2 dobri pesti drugih solatnih listov, npr. vodne kreše, rukole ali mizune
  • pest zelišč, npr. krebuljice, pehtrana, peteršilja, drobnjaka

preliv

  • 1 strok česna
  • 1 mlada čebulica
  • pest peteršilja
  • nekaj vejic vodne kreše ali listov rukole
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1⁄2 žličke dijonske gorčice
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol in poper

Priprava

1.

Solatne liste in zelišča operemo in osušimo. Večje liste natrgamo na koščke in vse skupaj stresemo v veliko solatno skledo.

2.

Za preliv damo strt česen, grobo nasekljano čebulico in zelišča v majhen sekljalnik in drobno sesekljamo. Dodamo kis, gorčico ter malo soli in popra ter še malo zmeljemo. Počasi prilijemo olje in meljemo, da se zgosti. Solato zabelimo s prelivom in pomešamo, tik preden postrežemo.

2