Sestavine

polenta

  • 5 dl polnomastnega mleka
  • 1 lovorov list
  • 120 g koruznega zdroba
  • 1 žlička tabaska
  • 100 g sira čedar

kozice

  • 300 g surovih olupljenih kozic
  • 2 koruzna storža
  • repično olje
  • sol

vražje maslo

  • 100 g masla
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • pest lističev peteršilja
  • pest lističev pehtrana
  • ½ žličke kajenskega popra
  • ½ žličke dimljene mlete paprike
  • ½ žličke semen kumina (orientalske kumine)
  • ½ žličke soli
  • 1 žlica worcestrske omake
  • 2 žlički limonovega soka
  • 4 mlade čebulice za posip

Priprava

1.

Za polento v kozici zavremo mleko s 5  dl vode in lovorovim listom. Počasi vsipamo zdrob in medtem ves čas živahno mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Kuhamo ga 30 minut in medtem pogosto mešamo; po potrebi med kuhanjem dodamo še malo vode. V kuhano polento vmešamo tabasko in nariban sir ter mešamo, da se stopita. Kozico odstavimo, odstranimo lovorov list in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da polenta ostane topla.

2.

Medtem kozice vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo, nato jih posolimo.

3.

Za vražje maslo šalotko in česen drobno nasekljamo in ju z drugimi sestavinami ter 2 žlicama vode damo v multipraktik in drobno zmešamo.

4.

Razgrejemo ponev. Koruzo premažemo z repičnim oljem in jo posolimo, nato jo po vseh straneh spečemo v ponvi, da se zrna napihnejo in so malce ožgana. Pustimo, da se koruza kakšno minuto ohlaja, nato zrna obrežemo s storžev in jih vmešamo v polento.

5.

V ponvi segrejemo olje in dodamo kozice. Pokrijemo s pokrovko in na močnem ognju segrevamo 2 minuti oziroma toliko časa, da se rožnato obarvajo, nato dodamo vino, pustimo, da zavre, in kozice obrnemo. Dodamo 2 žlici začinjenega masla in kozice pomešamo s topečim se maslom. Žlico masla vmešamo tudi v polento, ki jo razdelimo v dva krožnika, obložimo z rakci, pokapamo s sokovi iz ponve in posujemo z drobno narezano mlado čebulico.

8