Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena
Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2015
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
biskvit
- 6 jajc
- 100 g masla
- 130 g moke
- sol
- prgišče regrata (ali rukole)
nadev
- 250 g skute (25 % maščobe)
- 130 g kisle smetane
- 1 dl mleka
- 2 žlici drobno naribanega hrena
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- sol
- poper
- 4 trdo kuhana jajca
- 800 g mesnin*, narezanih na tanke rezine
Priprava
Najprej spečemo biskvit. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo s ščepcem soli v trd sneg. Rumenjake in maslo penasto zmešamo. Moko presejemo na masleno maso, zmešamo in previdno vmešamo sneg.
Velik pekač obložimo s papirjem za peko, po njem razporedimo lističe regrata, nato na pekač razprostremo biskvitno maso. Površino lepo zgladimo in biskvit pečemo 10 do 12 minut v prej ogreti pečici pri 200 °C. Nato ga vzamemo iz pečice in ohladimo.
Papir za peko odstranimo, iz biskvita pa izrežemo dve enako veliki obliki jajca. (Lahko pa spečemo tudi dva biskvita in ju obrežemo v obliki jajca.) Ostanke biskvita prihranimo za nadev.
Nadev pripravimo tako, da v skledi gladko zmešamo skuto, kislo smetano in mleko. Dodamo hren in drobnjak, zmešamo ter nadev začinimo s soljo in poprom. Trdo kuhana jajca narežemo na rezine. Polovico nadeva enakomerno namažemo na biskvitno podlago ter obložimo s polovico mesnin, jajc in biskvitnih ostankov. Postopek še enkrat ponovimo s preostalim nadevom in sestavinami za oblogo, pokrijemo z biskvitom, obtežimo s kuhinjsko desko in čez noč pustimo na hladnem. Prigrizek razrežemo na poljubne kose in ponudimo.
Opomba
Za nadev lahko uporabite preostanek velikonočne šunke, prekajen in kuhan goveji jezik, domače klobase, svinjsko pečenko, mesnato slanino ali druge prekajene mesnine, narezane na tanke rezine.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.