Sestavine

  • 300 g moke
  • 20 g kvasa
  • 1,5 dl mlačnega mleka
  • 60 g mehkega masla
  • 35 g kristalnega sladkorja
  • ½ žličke soli
  • ščepec naribane limonove lupinice
  • 2 rumenjaka
  • 60 g rozin
  • rumenjak za premaz

Priprava

1.

V skledo presejemo moko, v sredini naredimo jamico ter vanjo nalijemo mlačno mleko in nadrobimo kvas. Pokrito pustimo na toplem vzhajati.

2.

V posodi zmešamo maslo s sladkorjem, soljo, limonovo lupinico in rumenjaki. Zmes dodamo h kvascu in vse sestavine stepemo v srednje čvrsto testo, ki naj vzhaja približno 20 minut. Potem vmesimo še rozine in pustimo ponovno vzhajati.

3.

Testo razdelimo na pomokani delovni površini na kupčke in iz njih oblikujemo poljubne okraske: mini pinco, križ in obroček za serviete. Zložimo jih na pekač, nekoliko sploščimo, namažemo s stepenim rumenjakom in na kratko pustimo še vzhajati. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C 10 do 15 minut.

Opomba

Velikonočna pinca je hlebček iz boljšega kvašenega testa; pred pečenjem pinco na vrhu zarežejo v obliki križa in premažejo s stepenim rumenjakom.

27