Velikonočna pletenica z mandlji
Velikonočna pletenica z mandlji
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min + vzhajanje
KOLIČINA: 15 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 400 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 1,5 dl mleka
- 60 g masla
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 jajci
nadev
- 100 g marcipana
- 2 beljaka
- 30 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 150 g mletih mandljev
glazura
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 žlica vode
- kanček limonovega soka
- olje in moka za pekač
Priprava
Iz sestavin za testo zgnetemo kvašeno testo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Maslo zmehčamo. V skledo presejemo moko in dodamo pripravljene sestavine za testo. Zgnetemo mehko testo in ga pustimo vzhajati približno pol ure.
Ko testo skoraj podvoji volumen, pripravimo nadev. Dva beljaka stepemo s sladkorjem v trd sneg. Marcipan narežemo na drobne koščke in jih pomešamo s cimetom in mandlji ter vmešamo v sneg. Pekač premažemo z oljem in pomokamo.
Lepo vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik, premažemo ga z nadevom in zvijemo. Na toplem naj vzhaja približno 10 minut.
Zvitek po sredini vzdolžno prerežemo, nato pa oba dela prepletemo tako, da ju večkrat prekrižamo.
Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pletenico položimo na pekač, kjer naj še enkrat dobro vzhaja.
Pečico segrejemo na 170 °C. Pletenico pečemo v pečici približno 40 minut. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko zmešamo z vodo in limonovim sokom. Pečeno velikonočno pletenico pokapamo s sladkorno glazuro, nato pa pustimo, da se dobro ohladi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.