
Sestavine
- 1 vaniljev strok
- 5 dl polnomastnega mleka
- 6 rumenjakov
- 125 g + 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 80 g moke
- 2 dl sladke smetane
Preberite tudi

Preproste sladice z jagodami
Preproste sladice z jagodami, ki očarajo z okusom in izgledom – popolne za hitro sladko razvajanje v toplih dneh.

Svilnata maslena omaka - po korakih
Maslena omaka je klasična francoska osnovna omaka, ki jo poznamo tudi pod francoskim imenom beurre blanc.

Kako določiti višino kuhinjskega pulta
Kuhanje naj bo užitek, ne telovadba za hrbet! Odkrijte idealno višino kuhinjskega pulta za udobno ustvarjanje v kuhinji.
Sestavine
- 1 vaniljev strok
- 5 dl polnomastnega mleka
- 6 rumenjakov
- 125 g + 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 80 g moke
- 2 dl sladke smetane
Postopek
Vaniljev strok po dolgem prerežemo in iz njega postrgamo semena. Strok in semena damo v kozico z debelim dnom, prilijemo mleko in počasi zavremo, da se mleko navzame vaniljeve arome.
Medtem damo v skledo rumenjake in 125 g sladkorja ter nekaj minut mešamo, nato dodamo moko in spet zmešamo.
Mleko, ki komaj vre, prelijemo na rumenjake, pri čemer ves čas stepamo, da ne zakrknejo, nato mešanico vrnemo v kozico. Pristavimo na srednji ogenj in ob nenehnem stepanju kuhamo približno 10 minut, da se krema zgosti.
Kremo pretlačimo s kozi fino cedilo, zavržemo vaniljev strok in površino kreme pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, da se ne naredi kožica. Pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik.
Smetano stepemo z 2 žlicama sladkorja, da je gosta, a ne prečvrsta, nato jo nežno vmešamo v vaniljevo kremo. Kremo zdaj naložimo v vrečko za brizganje in z njo nadevamo krofe.
Poskusimo različne okuse
Rjavi sladkor
Navaden rjavi sladkor nadomestimo s polovico temnega in polovico svetlega sladkorja muskovado. Ko kremo precedimo, lahko vanjo vmešamo še nasekljan kandiran ingver ali lešnikov krokant. Kremo na koncu razrahljamo s polovično količino smetane.
Kava
V mleko dodamo 4 ž lice s veže mlete močne kave.
Čokolada
V mleko vtepemo 150 g temne čokolade (s 70 % kakava), nalomljene na koščke. Kremo razrahljamo s polovično količino smetane.
Žafran
V mleko dodamo dober ščep žafranovih nitk. Kremo razrahljamo s polovično količino smetane.