Vaniljev sladoled s kremnim sirom in džemom iz črnega ribeza
Vaniljev sladoled s kremnim sirom in džemom iz črnega ribeza
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2011
ČAS PRIPRAVE: 35 min + hlajenje, mešanje v strojčku in zamrzovanje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
vaniljeva krema
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 100 g rjavega sladkorja
- 4 rumenjaki
- 150 g kremnega sira
- 100 g džema iz črnega ribeza
- 5–6 zdrobljenih piškotov
Priprava
Najprej pripravimo vaniljevo kremo. V kozico damo mleko in smetano. Vaniljev strok vzdolžno prerežemo in izpraskamo sredico. Strok in sredico damo v kozico k mleku in smetani in zavremo. Ko zavre, kozico odstavimo in počakamo vsaj 20 minut, da se mleko navzame okusa vanilje (za boljši okus to naredimo več ur prej).
V veliki mešalni skledi penasto umešamo rumenjake s sladkorjem, da masa postane svetla. Vaniljevo mleko segrejemo skoraj do vretja in ga nato počasi, skozi cedilo, zlivamo na rumenjake in pri tem nenehno mešamo.
Pripravimo veliko skledo z ledeno mrzlo vodo in vanjo postavimo manjšo skledo. Vaniljevo kremo damo nazaj v kozico in na zelo nizki temperaturi 10 minut segrevamo, da se zgosti. Pri tem nenehno počasi in temeljito mešamo (tudi ob robovih kozice).
Kremni sir zmešamo in ga vmešamo v vaniljevo kremo. Mešanico zlijemo v posodo, ki je v ledeni vodi, in pustimo, da se ohladi. Kremo večkrat premešamo. V posodo, v kateri bomo zamrznili sladoled, damo del ohlajene kreme, nato del ribezovega džema in del piškotov. Po tem vrstnem redu nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Posodo pokrijemo in jo damo v zamrzovalnik.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.