Sestavine

  • 4 čvrste hruške
  • 1 vaniljev strok
  • 7,5 dl merlota ali drugega rdečega vina
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 2 cimetovi palčki

Priprava

1.

Hruške olupimo. Vaniljev strok podolgem prerežemo, nato pa razpolovimo še počez, da dobimo 4 trakove.

2.

Vino, sladkor, na pol prelomljeni cimetovi palčki in vaniljo damo v globoko srednje veliko kozico in nežno segrevamo, da se sladkor stopi. Dodamo hruške, pri čemer poskrbimo, da so popolnoma potopljene v vino, in nežno kuhamo 30 minut ali toliko časa, da se komaj zmehčajo. Če so zelo zrele, bodo morda kuhane že v 20 minutah.

3.

Hruške s penovko poberemo iz kozice, sirup pa spet pristavimo in ga pustimo vreti 30 minut, da povre in postane še bolj sirupast. Pustimo, da se ohladi, nato postrežemo.

8