Sestavine

piškotna osnova

  • 60 g stopljenega masla
  • 250 g piškotov
  • 85 g hrustljavega arašidovega masla (s koščki arašidov)

nadev

  • 200 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 200 g polnomastnega kremnega sira
  • 25 g presejanega sladkorja v prahu
  • ½ žličke vaniljeve paste ali semena ½ vaniljevega stroka

okras in omaka

  • 450 g zrelih jagod (najbolje majhnih)
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 40-gramska krhka arašidova ploščica (krokant)
  • maslo za pekač
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Okrogel pekač s premerom 20 cm dobro namastimo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Piškote drobno zmeljemo v multipraktiku ali jih damo v vrečko, ki jo stisnemo, da se znebimo zraka, nato piškote zdrobimo z valjarjem.

2.

Stopljeno maslo in arašidovo maslo dodamo piškotom in dobro zmešamo, da dobimo zmes, ki spominja na mokro mivko. Z mešanico enakomerno obložimo dno in obod pekača, oblogo z zadnjo stranjo žlice zravnamo, tako da pritiskamo nanjo, nato jo še zgladimo. Pekač za 30 minut postavimo v zamrzovalnik.

3.

Sestavine za nadev stepemo z električnim mešalnikom, da dobimo gosto zmes. Z žlico jo previdno razporedimo po piškotni osnovi in jo obložimo s 25 jagodami. V hladilniku jo hladimo vsaj 2 uri.

4.

Preliv pripravimo tako, da 200 g jagod in sladkor v prahu v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko omako.

5.

Zelo hladno torto previdno vzamemo iz pekača, posipamo z zdrobljeno arašidovo ploščico (krokantom) in s sladkorjem v prahu. Postrežemo jo z omako.

21