Sestavine

kuhano testo

  • 1,2 dl vode
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 50 g masla
  • 100 g moke
  • 4 drobna jajca

krema

  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1,5 dl mleka
  • 2 lista želatine
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici češnjevca
  • sladkor v prahu za posip
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • maslo in moka za pekač

Priprava

1.

Kuhano testo pripravimo tako, da vodo s sladkorjem, soljo in maslom zavremo, nato pa odstavimo. V vročo vodo naenkrat vsipamo moko in s kuhalnico mešamo tako dolgo, da se masa loči od posode. Testeno maso preložimo v skledo za stepanje in med nenehnim mešanjem dodajamo jajca. Testo gladko zmešamo in pustimo, da se ohladi.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Tortni obroč položimo na pekač in ga do polovice napolnimo s pripravljeno maso. Nato obroč dvignemo in odstranimo. Na tortno dno nabrizgamo iz testa primerno visok rob, poleg na pekač pa še dvanajst princesk. Torto in princeske spečemo v prej ogreti pečic do zlatorjave barve.

3.

Za kremo namočimo liste želatine v hladni vodi. Sladkor, jajce in mleko zgostimo med stalnim mešanjem v kozici na blagem ognju. V toplo mlečno zmes vmešamo dobro ožeto želatino, nato pa maso ohladimo. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo s češnjevcem previdno vmešamo v ohlajeno maso.

4.

Pečenim in ohlajenim princeskam odrežemo dna in jih napolnimo s pripravljeno kremo. S preostalo kremo premažemo tortno dno. Nadevane princeske zložimo na rob torte in rahlo potresemo s sladkorjem v prahu. Površino torte potresemo z rjavim sladkorjem. Torto razrežemo in ponudimo.

Opomba

Oglejte si tudi podroben postopek priprave kuhanega testa med kuharskimi tehnikami!

27