Torta Marijana
Zdrava, a izjemnega okusa torta z jabolčnim nadevom
Torta Marijana
Zdrava, a izjemnega okusa torta z jabolčnim nadevom
Recept je objavljen v reviji
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min + hlajenje
KOLIČINA: 16 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 500 g polnozrnate moke
- 300 g ovsenih kosmičev
- 200 g kokosove maščobe
- 400 g riževega sirupa
- 1–2 dl vode
- lupina 1 limone
- 1 žlica začimb za medenjake (janež, cimet ...)
- 1 zavitek sode bikarbone
nadev
- 1,2 kg jabolk
- 250 g sesekljanih blanširanih mandljev
- 200 g rozin (po želji)
- 50 g jabolčnega sirupa
- lupina in sok 1 limone
preliv
- 100 g temne čokolade
- 50 g kokosove maščobe
Priprava
Obroč za peko s spodnje strani ovijemo v peki papir in ga položimo na pekač. Vse sestavine za testo zmešamo in polovico mase namažemo v ovit obroč za peko.
Za nadev naribamo jabolka, dodamo preostale sestavine in zmešamo. Nadev razporedimo po testu, ki je v obroču, in premažemo s preostalo polovico testa. Prestavimo v pečico in pečemo približno 30 minut pri 160 °C. Ko je torta zlato rjavo zapečena, jo vzamemo iz pečice in ohladimo. Prelijemo jo s staljeno čokolado, zmešano s staljeno kokosovo maščobo. Ko se preliv strdi, torto okrasimo z mandlji.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.