Torta Esterhazy

Torta Esterhazy

Čas priprave 2 h 30 min
Zahtevnost Zahtevno
Količina 12 kosov
Oznake
torta Esterhazy torta z marelično marmelado
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

testo

  • 8 beljakov
  • 170 g sladkorja
  • 200 g mletih mandljev

krema

  • 8 rumenjakov
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 50 g moke
  • 2,5 dl mleka
  • 250 g zmehčanega masla

marelična glazura

  • 80 g marelične marmelade (brez koščkov sadja)
  • 2 žlici ruma

sladkorni obliv

  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 1 žlica limonovega soka

čokoladna mreža

  • 25 g jedilne čokolade

okras

  • mandljevi lističi ali čokoladni ostružki

Preberite tudi

Sestavine

testo

  • 8 beljakov
  • 170 g sladkorja
  • 200 g mletih mandljev

krema

  • 8 rumenjakov
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 50 g moke
  • 2,5 dl mleka
  • 250 g zmehčanega masla

marelična glazura

  • 80 g marelične marmelade (brez koščkov sadja)
  • 2 žlici ruma

sladkorni obliv

  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 1 žlica limonovega soka

čokoladna mreža

  • 25 g jedilne čokolade

okras

  • mandljevi lističi ali čokoladni ostružki

Postopek

1

Pripravimo sedem listov papirja za peko. Na vsakega narišemo krog premera 26 cm in ga obrnemo, da je sled svinčnika na spodnji strani. Pečico segrejemo na 180 °C.

2

Beljake rahlo stepemo, nato postopoma dodajamo sladkor in stepamo še tako dolgo, da dobimo čvrst, bleščeč sneg. Previdno vmešamo še mlete mandlje.

3

Maso razdelimo na pripravljene l iste papirja za peko in jo enakomerno razmažemo do začrtanega oboda krogov. Prvi list z maso damo na velik pekač in postavimo v pečico za približno 7 minut, da se zlato rjavo speče. Pečen biskvit zvrnemo na mrežico, odluščimo papir in pustimo, da se ohladi. Na pekač položimo drugi list papirja z maso in spečemo kot prej. Nadaljujemo, dokler ne spečemo vseh plasti.

4

Za kremo stepemo rumenjake s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Dodamo moko in jo enakomerno vmešamo. Mleko damo v kozico in pristavimo, da zavre. Odstavimo s štedilnika in vmešamo rumenjakovo zmes. Spet pristavimo na srednje močan ogenj in ob stalnem mešanju kuhamo nekaj minut, da zavre in se zgosti. Nato kremo prelijemo v drugo posodo, ki jo postavimo v skledo z ledeno mrzlo vodo, da se ohladi. Med ohlajanjem jo pogosto premešamo. Maslo gladko stepemo, nato mu postopoma primešamo ohlajeno kremo.

5

Torto sestavimo tako, da 6 plasti tanko namažemo s kremo in jih zložimo drugo na drugo. Nekaj kreme prihranimo in z njo torto namažemo po obodu.

6

Za marelično glazuro segrejemo marmelado in jo zmešamo z rumom. Zadnjo plast biskvita položimo na mrežico in tanko premažemo z marelično glazuro. Pustimo približno 15 minut, da se glazura posuši.

7

Za sladkorni obliv presejemo sladkor v prahu, dodamo beljak in zmešamo, da nastane gosta zmes, nato vmešamo limonov sok. Hitro pripravimo še čokolado, ki jo stopimo v skledici nad blago vrelo vodo. Zdaj moramo delati hitro, da se obliv ne začne sušiti.

8

Plast biskvita, ki smo jo premazali z marelično glazuro, oblijemo s sladkornim oblivom. Stopljeno čokolado damo v majhno vrečko za zamrzovanje, ki ji nato odrežemo vogalček, da dobimo majhno luknjico. S čokolado po vrhu torte nabrizgamo vodoravne črte, nato pa pravokotno nanje povlečemo z zobotrebcem, da dobimo mrežo. (Čokolado lahko nabrizgamo tudi v koncentričnih krogih in z zobotrebcem vlečemo črte od sredine proti obodu.)

9

Torto po obodu obložimo z mandljevimi lističi ali čokoladnimi ostružki. Postavimo jo v hladilnik, da se krema učvrsti. Torto razrežemo na kose z ostrim nožem in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.