Torta Esterhazy
Torta Esterhazy
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
testo
- 8 beljakov
- 170 g sladkorja
- 200 g mletih mandljev
krema
- 8 rumenjakov
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 50 g moke
- 2,5 dl mleka
- 250 g zmehčanega masla
marelična glazura
- 80 g marelične marmelade (brez koščkov sadja)
- 2 žlici ruma
sladkorni obliv
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
- 1 žlica limonovega soka
čokoladna mreža
- 25 g jedilne čokolade
okras
- mandljevi lističi ali čokoladni ostružki
Priprava
Pripravimo sedem listov papirja za peko. Na vsakega narišemo krog premera 26 cm in ga obrnemo, da je sled svinčnika na spodnji strani. Pečico segrejemo na 180 °C.
Beljake rahlo stepemo, nato postopoma dodajamo sladkor in stepamo še tako dolgo, da dobimo čvrst, bleščeč sneg. Previdno vmešamo še mlete mandlje.
Maso razdelimo na pripravljene l iste papirja za peko in jo enakomerno razmažemo do začrtanega oboda krogov. Prvi list z maso damo na velik pekač in postavimo v pečico za približno 7 minut, da se zlato rjavo speče. Pečen biskvit zvrnemo na mrežico, odluščimo papir in pustimo, da se ohladi. Na pekač položimo drugi list papirja z maso in spečemo kot prej. Nadaljujemo, dokler ne spečemo vseh plasti.
Za kremo stepemo rumenjake s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Dodamo moko in jo enakomerno vmešamo. Mleko damo v kozico in pristavimo, da zavre. Odstavimo s štedilnika in vmešamo rumenjakovo zmes. Spet pristavimo na srednje močan ogenj in ob stalnem mešanju kuhamo nekaj minut, da zavre in se zgosti. Nato kremo prelijemo v drugo posodo, ki jo postavimo v skledo z ledeno mrzlo vodo, da se ohladi. Med ohlajanjem jo pogosto premešamo. Maslo gladko stepemo, nato mu postopoma primešamo ohlajeno kremo.
Torto sestavimo tako, da 6 plasti tanko namažemo s kremo in jih zložimo drugo na drugo. Nekaj kreme prihranimo in z njo torto namažemo po obodu.
Za marelično glazuro segrejemo marmelado in jo zmešamo z rumom. Zadnjo plast biskvita položimo na mrežico in tanko premažemo z marelično glazuro. Pustimo približno 15 minut, da se glazura posuši.
Za sladkorni obliv presejemo sladkor v prahu, dodamo beljak in zmešamo, da nastane gosta zmes, nato vmešamo limonov sok. Hitro pripravimo še čokolado, ki jo stopimo v skledici nad blago vrelo vodo. Zdaj moramo delati hitro, da se obliv ne začne sušiti.
Plast biskvita, ki smo jo premazali z marelično glazuro, oblijemo s sladkornim oblivom. Stopljeno čokolado damo v majhno vrečko za zamrzovanje, ki ji nato odrežemo vogalček, da dobimo majhno luknjico. S čokolado po vrhu torte nabrizgamo vodoravne črte, nato pa pravokotno nanje povlečemo z zobotrebcem, da dobimo mrežo. (Čokolado lahko nabrizgamo tudi v koncentričnih krogih in z zobotrebcem vlečemo črte od sredine proti obodu.)
Torto po obodu obložimo z mandljevimi lističi ali čokoladnimi ostružki. Postavimo jo v hladilnik, da se krema učvrsti. Torto razrežemo na kose z ostrim nožem in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.