Torta čarovniška mačka
Mali kuharji in kuharice bodo z veseljem pomagali pri peki strašljivih prigrizkov in sladic, še bolj pa bodo uživali, ko jih bodo jedli.
Torta čarovniška mačka
Mali kuharji in kuharice bodo z veseljem pomagali pri peki strašljivih prigrizkov in sladic, še bolj pa bodo uživali, ko jih bodo jedli.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2019
KOLIČINA: za 16 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- malo črne in oranžne ali rumene sladkorne mase (fondanta)
- 200 g masla
- maslo za model
- 1 žlica instantne kave
- 200 g temne čokolade
- 170 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 380 g svetlo rjavega sladkorja
- 30 g kakava v prahu
- 3 srednje velika jajca
- 0,75 dl mleka
- 1,25 dl mrzle vode
- 1 želejev bombon v obliki srčka
- biskvitne paličice, oblite s čokolado, ali paličice iz lakrice
krema
- 150 g zelo zmehčanega masla
- 300 g sladkorja v prahu
- 60 g kakava v prahu
- 4 žlice mleka
- 100 g temne čokolade
Priprava
Črno sladkorno maso razvaljamo med dvema listoma papirja za peko približno 3 mm na debelo. Izrežemo dva trikotnika za ušesa in pustimo, da se čez noč posušita. (Tudi smrček in brke lahko oblikujemo iz sladkorne mase. Preden jih namestimo, naj se dobro posušijo.)
Pečico segrejemo na 160 °C. Okrogel tortni model (visok približno 7,5 cm) s premerom 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Maslo in temno čokolado narežemo na koščke ter ju s kavo damo v srednje veliko kozico. Vse skupaj segrejemo na nizki temperaturi, da se maslo in čokolada stopita; pazimo, da mešanica ne zavre. Lahko pa damo sestavine v mikrovalovno pečico za približno 5 minut in na polovici premešamo.
Moko, sodo bikarbono in sladkor zmešamo s kakavom v prahu. Jajca razžvrkljamo skupaj z mlekom. Mešanico s stopljeno čokolado in jajca z mlekom prilijemo suhim sestavinam in vse skupaj zmešamo, da dobimo gladko testo.
Testo vlijemo v model in pečemo približno 1 uro in pol oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo, zgornji del biskvita pa je čvrst na otip (nič hudega, če nekoliko razpoka). Biskvit pustimo v modlu 30 minut, da se ohladi – zgornji del se bo morda nekoliko sesedel – nato pa ga preložimo na žično mrežico, kjer naj se do konca ohladi. Nato biskvit vodoravno prerežemo, da dobimo tri plasti.
Naredimo kremo. V skledo damo maslo in ga stepamo, dokler ni rahlo in penasto. Postopoma vmešamo sladkor v prahu in kakav v prahu, nato pa še toliko mleka, da krema postane gladka in mazljiva. Spodnji dve plasti biskvita premažemo s kremo, približno 1 cm na debelo, nato pa vse tri položimo drugo na drugo. Čokolado stopimo v mikrovalovni pečici ali skledici, ki smo jo postavili nad kozico z vodo, ki rahlo vre. Nato jo primešamo preostali kremi. Z njo premažemo rob in zgornji del torte.
Na vrh torte pritrdimo ušesa iz črne sladkorne mase. Oblikujemo še oči: iz rumene ali oranžne sladkorne mase izrežemo dva kroga, iz črne pa naredimo zenice. Na torto pritrdimo oči in želejev bombon v obliki srčka za smrček. Biskvitne paličice, oblite s čokolado, ali paličice iz lakrice razlomimo, tako da iz njih oblikujemo mačje brke.
Nasvet
Torto lahko zamrznjeno hranimo do dva meseca, zato se imenitno obnese, če jo želimo pripraviti vnaprej.
Za ušesa in oči lahko vzamemo tudi belo sladkorno maso, ki jo pobarvamo s črno in rumeno ali oranžno jedilno barvo.
Običajni modli za torto so za to količino testa prenizki, zato model povišamo z ovratnikom iz peki papirja.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.