Tofujevi »zrezki« z olivno salso verde
Tofujevi »zrezki« z olivno salso verde
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2018
ČAS PRIPRAVE: 40 min + stiskanje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 600 g drobnega mladega krompirja
- 400 g čvrstega tofuja, ki ga odcedimo in stisnemo (glej nasvet)
- 2 žlici svetle sojine omake
- 3 žlice moke
- 50 g drobno naribanega parmezana
- 2 limoni
- 50 g drobtin panko ali grobih suhih krušnih drobtin
- 1 jajce
- 1 zvrhana žlička zrnate gorčice
- 2 žlici rastlinskega ali sončničnega olja za peko
- 100 g vodne kreše ali rukole
salsa verde
- 2 stroka česna
- 50 g bazilike
- 2 žlici drobnih kaper v slanici
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- ščep sladkorja
- 50 g suhih izkoščičenih črnih oliv
- sol
- poper
Priprava
Krompir kuhamo v sopari ali v vodi 20 minut, da se zmehča. Stisnjen tofu narežemo na 4 pravokotnike, nato pa vsak pravokotnik po dolgem prerežemo na pol. Rezine zložimo na krožnik in pokapljamo s sojino omako. Damo na stran za 5 minut. Naribamo lupinico obeh limon, enemu sadežu iztisnemo sok, drugega pa narežemo na krhlje.
Medtem pripravimo salso verde. Česen, bazilikine liste in grobo sesekljana stebla, odcejene kapre, olje in sladkor damo v multipraktik skupaj s 3 žlicami limonovega soka. Grobo sesekljamo. Vmešamo na rezinice narezane olive ter začinimo s poprom in malo soli.
Moko stresemo na krožnik in jo začinimo s poprom. Na drugem krožniku zmešamo drobtine, parmezan in limonovo lupinico. V globokem krožniku razžvrkljamo jajce, gorčico in 2 žlici vode. Rezino tofuja povaljamo v moki, nato jo pomočimo v jajce, nazadnje pa povaljamo še v drobtinah. Ponovimo s preostalimi rezinami tofuja.
V široki ponvi na srednji temperaturi segrejemo rastlinsko olje. Na njem nežno pečemo tofu, da se zlato obarva, približno 5 minut na vsaki strani. Z nazobčanim nožem ga narežemo na za prst velike trakove, ki jih pomešamo z vodno krešo ali rukolo in krompirjem. Pokapljamo s salso verde in ekstra deviškim oljčnim oljem ter postrežemo s krhlji limone.
Stiskanje tofuja
Če tofu stisnemo, bo gobasti kvader postal precej bolj kremast in čvrst, laže ga bomo rezali, bolje bo vpil marinado in se med rezanjem ne bo lomil. Najprej odcedimo tekočino, ga nekajkrat ovijemo v čisto kuhinjsko krpo, nato krpo zavijemo okrog tofuja in ga položimo na velik krožnik. Nanj položimo težak predmet, na primer ponev, ga obtežimo s pločevinkami in pustimo 30 minut. Tofu bo za kakšno tretjino tanjši in iz njega bo izteklo do 1 dl vode. To lahko naredimo en dan, preden ga bomo uporabili, stisnjen tofu pa v neprodušno zaprti posodi shranimo v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.