Testenine s sardinami in hrustljavimi peteršiljevimi drobtinami
Testenine s sardinami in hrustljavimi peteršiljevimi drobtinami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 50 g suhih krušnih drobtin
- 3 stroki česna
- 1 vejica rožmarina
- 2 pločevinki sardin po 120 g
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 50 g črnih oliv brez koščic
- 350 g linguin (ploščatih špagetov)
- sol
- majhen šopek sesekljanega peteršilja
- 25 g nastrganega parmezana
Priprava
V teflonski ponvi pri nizki do srednji temperaturi segrejemo 1 žličko oljčnega olja. Na njem med mešanjem pražimo drobtine, dokler ne postanejo zlato rjave. Dodamo še eno žličko olja in drobno sesekljan česen. Nekaj trenutkov pražimo in mešamo, nato vso vsebino ponve stresemo na krožnik, da se ohladi.
Rožmarinove lističe drobno sesekljamo. Sardine temeljito odcedimo. Olive narežemo na rezinice. Ponev spet segrejemo do srednje temperature. Vanjo vlijemo preostalo žličko oljčnega olja, dodamo rožmarin in sardine. Pražimo 2 do 3 minute in medtem sardine nežno razkosavamo z leseno kuhalnico. Prilijemo pasiran paradižnik, dodamo olive in pustimo, da omaka blago vre kakih 10 minut.
Medtem testenine skuhamo po navodilih na ovitku. Peteršilj in polovico parmezana premešamo z drobtinami. Testenine odcedimo, malo vode od kuhanja pa prihranimo. Paradižnikovi omaki je primešamo toliko, da bo lepo prekrila testenine, nato vmešamo preostali parmezan. Testenine premešamo z omako in postrežemo v skledicah; po vrhu potresemo prgišče hrustljavih drobtin.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.