Sestavine

  • 4 srednje velike bučke (po možnosti kombinacija zelenih in rumenih)
  • 300 g špagetov
  • 3 veliki rumenjaki
  • 150 g sveže naribanega parmezana
  • sol in poper
  • 1 žlica oljčnega olja
  • majhen šopek limonskega ali navadnega timijana
  • 200 g šampinjonov
  • 4 stroki česna
  • majhen šopek peteršilja (po želji)
  • lupinica in sok 1⁄2 limone

Priprava

1.

Pristavimo velik lonec osoljene vode. Bučke po dolgem prepolovimo in postrgamo sredico, ki jo zavržemo, preostalo pa po diagonali narežemo na rezinice. Šampinjone grobo narežemo, timijanu osmukamo lističe. Špagete damo v vrelo vodo in jih skuhamo po navodilih na zavitku, da so al dente.

2.

Medtem ko se špageti kuhajo, pripravimo omako. V skledo damo rumenjake in polovico parmezana ter razžvrkljamo z vilicami. Razredčimo s 3 žlicami vode, solimo in popramo ter prihranimo.

3.

Veliko ponev segrejemo na srednji do visoki temperaturi in vanjo kanemo malo olja. Dodamo bučke in timijanove lističe, čez nameljemo črni poper in pražimo minuto ali dve, da se bučke malo zmehčajo, nato dodamo šampinjone. Pražimo še 2 do 3 minute, da se zelenjava malo zmehča in zlato rjavo obarva. V zadnji minuti praženja dodamo česen.

4.

Zdaj delamo hitro. Špagete odcedimo in prihranimo malo vode od kuhanja. Špagete pomešamo z bučkami in gobami v ponvi, nato ponev odstavimo s štedilnika, dodamo malo vode od kuhanja testenin in rumenjakovo mešanico. Dodamo še sesekljan peteršilj, če ga imamo, ter limonovo lupinico in sok, nazadnje pa posujemo z večino preostalega parmezana. Na hitro pomešamo, da so špageti enakomerno obdani z omako. Če so špageti še vroči, se bodo rumenjaki skuhali v njihovi vročini. Če niso, ponev še za 1 minuto pristavimo na ogenj.

5.

Po potrebi dodamo še malo vode od kuhanja testenin. Omaka mora biti svilnata in sijoča. Po okusu dodatno solimo in popramo ter posujemo s preostalim parmezanom. Takoj pojemo, saj omaka lahko po stane gosta in težka, če jed čaka predolgo.

3